Fedezet nélkül is nyerhet forrást

finn parlament, euró, pénz, money, euro
EURO NOTES
Vágólapra másolva!
Az uniós finanszírozású beruházások mellett ősszel jönnek a vissza nem térítendő támogatásokhoz kapcsolódó közbeszerzések is.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint a tavaly a közbeszerzések összértéke meghaladta az 1,9 milliárd forintot, és több mint 14 ezer eljárás zárult le eredményesen. Az eljárások 84 százalékában a kkv-szektor képviselői nyertek, amelyek részesedése az összérték tekintetében is meghaladta az 50 százalékot.

Az új kiírásokra pedig érdemes már most felkészülni: a területtel foglalkozó szakértők várakozásai szerint

az év második felében jelentősen megugorhat az eljárások száma,

hangzott el a Start Garancia Zrt. június 7-én megrendezett workshopján. A tavalyi év adatai alapján idén az év második fele hozhatja el a közbeszerzések újabb nagy hullámát. Ezt valószínűsíti az is, hogy számos európai uniós finanszírozású beruházás áll előkészítés alatt. Ezek várhatóan az év második felében nyílnak meg a vállalkozások előtt.

Dr. Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője szerint a 2015 végén hatályba lépett új törvény rendelkezései

kifejezetten kedveznek a kisebb vállalkozásoknak.

Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója a workshopon kitért arra, hogy az új közbeszerzési törvény olyan garanciakonstrukciók előtt nyitotta meg az utat, amelyeket fedezet nélkül is igénybe lehet venni. Márpedig

a közbeszerzési garanciára esetenként már az ajánlattétel időpontjában szükség van,

tette hozzá a pénzintézet vezetője. Ennek birtokában az előminősített vállalkozás gyorsan és kockázatmentesen tudja teljesíteni az ajánlatkérő által meghatározott biztosítéki követelményeket. A nagyobb értékű közbeszerzési eljárásokban ugyanis a kiírók szinte kivétel nélkül megkövetelik a teljesítési vagy jól teljesítési biztosítékot.

Csak okosan Forrás: ONLY FRANCE/Bernard Jaubert

Ez különösen az építőipart érintő közbeszerzési eljárásokban fontos: értékét tekintve

az építési beruházások részesedése volt tavaly a legnagyobb,

37 százalék. Kemény Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közbeszerzési bizottságának elnöke megemlítette, hogy a szervezetüket is bevonták a törvény előkészítésébe. Fontos sikernek tartják, hogy javaslataik jelentős többsége bekerült a törvénybe. „Úgy látjuk, hogy az új közbeszerzési törvény a következő időszakban jelentősen élénkítheti a magyar építőipart, és bízunk abban, hogy a következő időszakban várható közbeszerzési hullám is segít stabil, kiszámítható fejlődési pályára állítani a szektor cégeit” – mondta el előadásában.

A szerződést megerősítő kötelmek rendszerével hatékonyabban lehet felhasználni a forrásokat, tisztább a jogi kép, átgondoltabb és pontos ajánlatot lehet tenni. A szerződés teljesítése során tisztában kell lenni azzal is, hogy milyen súlyú szerződésszegés von maga után jogkövetkezményeket. Ez azért is fontos, mert a Közbeszerzési Hatóság az új Kbt. alapján fokozottan ellenőrzi a közbeszerzési szerződések teljesítését.