Négymillió forintot dob ki az ablakon, aki nem él ezekkel a lehetőségekkel

Budapesten a legolcsóbbak a lakások egész Európában, olcsók az ingatlanok, de nem a magyaroknak
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan az V. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Soha nem állt rendelkezésre lakásvásárláshoz olyan mértékű támogatás, mint ma. A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok mellett a lakástakarék, a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás, azaz a lakáshitel-cafeteria... Megéri minden lehetőséget igénybe venni, mert még használt lakás esetében is 1–9 millió forint közötti összeg a tét. 
Vágólapra másolva!

A Bankmonitor.hu egy átlagos család példáján keresztül mutatja be, hogyan segíthetnek az állami támogatások a vásárlást megelőző és az azt követő időszakban.

Az elérhető támogatások

Az ingatlan-vásárlást megelőző időszak méltán legnépszerűbb támogatott megoldása a lakástakarék (ltp). Az állami garancia biztonsága mellett – támogatás révén – akár 12 százalékos éves fix hozamot is elérhetünk, ami egy szerződés esetén 288 ezer forint állami támogatást jelent négy év alatt.

Tekintettel arra, hogy családtagokra, akár gyerekekre is köthető szerződés, ezen támogatási mérték többszöröse is elérhető.

Érdemes előre átgondolni a lehetőségeket Forrás: MTI/Mohai Balázs

A lakásvásárlás pillanatában a csok játszhat meghatározó szerepet a maga 600 ezer forinttól 2,75 millió forintig terjedő támogatásával (gyermekek számának függvényében) használt lakás esetén. Ugyanez új lakásnál akár 10 millió forintig is terjedhet, amihez 10 millió forintos 3 százalékos fix kamatozású támogatott hitel is kapcsolódhat.

A hiteltörlesztés időszakában – bár több éve elérhető – még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás, ami 5 év alatt maximum 5 millió forint lehet. A támogatási összeg felső határa ezen esetben havi szinten 83 ezer forinttal segítheti a családot (keresőnként), ami ma egy közel 14 millió forintos 20 éves hitel havi törlesztőrészletével egyenlő. A realitás talaján maradva természetesen érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatásnak szigorú szabályozása van, melynek a legfontosabb gyakorlati tényezője, hogy nem lehet a fizetéshez képest aránytalanul magas.

Egy kétgyermekes család 20 millióért használt lakást vásárol...

A család a lakásvásárlást megelőzően három lakástakarék-szerződést kötött, amelynek keretében havonta háromszor 20 ezer forintot fizetett be megtakarításként. A szerződés lejártakor a 4. év végét követően 810 ezer forint támogatást realizálhatnak, amellyel a teljes rendelkezésre álló összeg 3,5 millió forintot tesz ki. Két gyermekkel használt lakás vásárlására 1,4 millió forint vissza nem térítendő csokot tudnak igénybe venni. Egyéb megtakarításaikból 3 millió forint áll rendelkezésre, így a hiányzó összeg a 20 millió forintos ingatlan megvásárlásához 12 millió forint, amelyet hitelből kívánnak fedezni. Az ingatlan értékéből a hitel 60 százalékot tesz ki, ami a mai magyar gyakorlatban átlagosnak tekinthető.

A család két felnőtt tagja átlagos, havi 160 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkezik, amelyhez a munkáltatónál havi 16 ezer forintos lakáshitel-törlesztési támogatást tudnak elérni (a hiteltörlesztés első 5 évében.)

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a támogatások teljes összege 4,2 millió forintot tesz ki, ami a 20 millió forintos ingatlanértékre vetítve több mint 20 százalék. Ez egy olyan jelentős tétel, amelyet felelősen gondolkodó családoknak mindenképpen muszáj figyelembe venniük. Fontos látni azonban, hogy a támogatások maximális kihasználásához elengedhetetlen

  • az előregondolkodás,
  • a precíz pénzügyi tervezés és
  • a megfontolt döntés.

Ha álmaink lakásának megpillantásakor kezdjük el áttekinteni a lehetőségeket, akkor egészen biztosan milliós támogatásokról mondunk le a sietségnek köszönhetően...

Érdemes a finanszírozási lehetőségek feltárásával kezdeni – az alábbi kalkulátor segítségével számszerűsítheti, hogy milyen kondíciókkal vehet fel lakáshitelt: