Ömlik a magántőke a régióba

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
2015-ben 14,1 milliárd euró értékű befektetés valósult meg a közép kelet európai régióban a MergerMarket adatai szerint, ami 680 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest - hangzott el Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület budapesti konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Magántőke, kockázati tőke és vállalati pénzügyek Közép-Kelet-Európában címmel 18. alkalommal megrendezett konferencián az előadók a terület aktuális kérdéseit járták körbe.

Növekvő aktivitás

Joseph Andrew, a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájának, a Dentos globális elnöke, egyben az amerikai Demokrata Párt Országos Bizottságának korábbi elnöke, nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy a megfelelő jogi szabályozás segíthet enyhíteni a globalizáció és a kulturális identitás közötti feszültséget azáltal, hogy olyan szabályokat határoz meg az üzleti élet szereplői számára, amelyek „kiszámíthatóak, betarthatóak, továbbá a helyi kulturális környezet és a különféle kormányzati, illetve gazdasági rendszerek által egyaránt elfogadhatóak."

„A közép-, kelet- és délkelet-európai régióban növekszik az ügyletek értéke, élénkül az aktivitás, és

– nyilatkozta Zsembery Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. „Ennek a trendnek megfelelően Magyarországon is több jelentős regionális tranzakció zárult az elmúlt időszakban."

Élénk versenykörnyezet

„A magyar vállalatok ma már nemcsak a stratégiai, hanem a pénzügyi befektetők célpontjai között is szerepelnek. A legfrissebb M&A Barométerünk adatai alapján az utóbbi hat évben a magyar piacon megvalósult ügyletek összértékén belül

Ez az egyik legmagasabb arány a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban. Jelentős a JEREMIE-alapok aktivitása, de a regionális és globális magántőke-alapok is befektetnek magyar vállalatokba" – mutatott rá Dömötör Zoltán, az EY igazgatója.

2015-ben 14,1 milliárd euró értékű befektetés valósult meg a közép kelet európai régióban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

„A magántőke az organikus növekedéshez vagy a szakmai befektetők általi felvásárláshoz képest, számos alternatívát kínálhat a vállalkozások fejlesztéséhez. A magántőke olyan finanszírozást biztosít, amely illeszkedik a vállalkozás fejlődésének aktuális szakaszához, és segíti a céget abban, hogy a fejlődés következő szintjére léphessen" – tette hozzá Hugh Owen, a konferencia egyik szponzora és támogatója, az Allen & Overy partnere. „A magántőke jelenléte folyamatosan élénk versenykörnyezetet biztosít, arra késztetve a stratégiai befektetőket, hogy rugalmasabbak, kreatívabbak és versenyképesebbek legyenek az árazásban."

„A MergerMarket adatai szerint a regionális magántőke-befektetések értéke 2014 és 2015 között közel 680 százalékkal növekedett a régióban. Ez az élénkülés rendkívül pozitív jelzés iparágunk számára, és egyben a régió fejlődéséhez is jelentősen hozzájárul" – hangsúlyozta Lendvai-Lintner Béla, az ARX Equity Partners partnere. „A nyugati-piacok változatlanul magas árázásához viszonyítva a közép-, kelet- és délkelet-európai régióban