A vihar és a napsütés is hozhat a befektetők konyhájára

EL NINO szárazság időjárás
A drought affecting Colombia exposes the bed of El Cisne lake, in Puerto Colombia, in the country's Atlantico Department, on July 31, 2014. The government has recently allocated 18 million US dollars to combat one of the worst droughts in Colombian history, caused by El Nino weather phenomena. Rivers throughout the Caribbean coast and eastern plains have fallen to critical levels, as acute water shortages kill livestock and exacerbate the risk of forest fires. AFP PHOTO/Eitan Abramovich
Vágólapra másolva!
A befektetők általában próbálják a lehető legtöbb tényezőt és kockázatot beárazni, amikor valamilyen eszközt választanak. A Deutsche Bank elemzője szerint azonban van egy nagyon egyszerű szempont, amely szinte teljesen elkerüli a figyelmet. Pedig sok múlhat rajta.
Vágólapra másolva!

Minden elérhető historikus bizonyíték arra utal, hogy a befektetők nem árazzák be az időjárási mintázatokat a választásuk során, csak akkor, amikor már nagyon egyértelműek a hatások – mondja John Tierney, a Deutsche Bank stratégája.

Meglátása szerint a befektetők érdeklődésének hiánya talán azzal magyarázható, hogy az időjárási előrejelzések sokszor nehezen megbízhatók, amikor a következő néhány negyedévre kell előre gondolkodni – írja a Business Insider. Jóllehet az előrejelzések bizonytalanok, az időjárási jelenségek hatása azonban hatalmas.

Globális hatás

Az időjárás ugyanis lényegében mindent befolyásol, a nyersanyagáraktól a GDP-ig. Mi több, számos vállalat szintén ki van téve a viszontagságoknak. Az Apple vagy a Toyota például komoly csapást szenvedett el a beszállítói láncában, amikor 2011-ben a La Niña jelenség áradásokat idézett elő Thaiföldön.

A kukorica és a búza ára pedig megduplázódott

2010 nyarán, amikor világosság vált, hogy a La Niña okozta szárazság negatív hatással lehet a termésre.

A befektetőket is érinti az időjárás Forrás: 123rf.com

Amellett pedig, hogy az időjárási előrejelzések megbízhatósága sokszor valóban hátráltató tényező lehet a befektetésekkor, Tierney szerint vannak olyan konzisztens mintázatok, melyeket meg lehet játszani. India éves termelése például 1980 óta átlagosan közel 9 százalékkal bővült, amikor tapasztalható volt a La Niña, szemben az átlagosan 5,8 százalékkal, amikor nem.

Éppen ezért az olyan nagy, viszonylag sikeresen előre jelezhető időjárási jelenségek, mint az El Niño vagy a La Niña lehetővé teszik a befektetőknek, hogy előnyös stratégiát dolgozzanak ki. Az El Niño például általában elhúzódó szárazságot okoz Délkelet-Ázsiában, míg az átlagosnál nagyobb esőzést az Egyesült Államok nyugati részén. Ez pedig befolyásolja ezen területek nyersanyag-kitermelését, amire a befektetők felkészülhetnek.

Világos következmények

A másik oldalon a La Niña is kiszámítható következményekkel jár. Az olyan nyersanyagok ugyanis, mint a kukorica, a búza vagy a szójabab ilyen időszakokban erősen drágulhatnak az USA-ban, Brazíliában és Argentína északi részén potenciálisan beütő szárazság következtében. Ezzel együtt az USA keleti partja ilyenkor súlyos hurrikánszezonnal nézhet szembe, amely az ingatlankárok mellett

a Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelését is megzavarhatja.

Éppen ezért – zárul az elemzés – noha valóban igen nehéz napról napra vagy negyedévről negyedévre kalkulálni az időjárással a befektetések során, mégis egy olyan rendkívül fontos tényezőről van szó, amelyről sokkal többet kellene beszélni a stratégiák kidolgozásakor.