A befektetők általában próbálják a lehető legtöbb tényezőt és kockázatot beárazni, amikor valamilyen eszközt választanak. A Deutsche Bank elemzője szerint azonban van egy nagyon egyszerű szempont, amely szinte teljesen elkerüli a figyelmet. Pedig sok múlhat rajta.

Minden elérhető historikus bizonyíték arra utal, hogy a befektetők nem árazzák be az időjárási mintázatokat a választásuk során, csak akkor, amikor már nagyon egyértelműek a hatások – mondja John Tierney, a Deutsche Bank stratégája.

Meglátása szerint a befektetők érdeklődésének hiánya talán azzal magyarázható, hogy az időjárási előrejelzések sokszor nehezen megbízhatók, amikor a következő néhány negyedévre kell előre gondolkodni – írja a Business Insider. Jóllehet az előrejelzések bizonytalanok, az időjárási jelenségek hatása azonban hatalmas.

Globális hatás

Az időjárás ugyanis lényegében mindent befolyásol, a nyersanyagáraktól a GDP-ig. Mi több, számos vállalat szintén ki van téve a viszontagságoknak. Az Apple vagy a Toyota például komoly csapást szenvedett el a beszállítói láncában, amikor 2011-ben a La Niña jelenség áradásokat idézett elő Thaiföldön. A kukorica és a búza ára pedig megduplázódott 2010 nyarán, amikor világosság vált, hogy a La Niña okozta szárazság negatív hatással lehet a termésre.

A befektetőket is érinti az időjárásForrás: 123rf.com

Amellett pedig, hogy az időjárási előrejelzések megbízhatósága sokszor valóban hátráltató tényező lehet a befektetésekkor, Tierney szerint vannak olyan konzisztens mintázatok, melyeket meg lehet játszani. India éves termelése például 1980 óta átlagosan közel 9 százalékkal bővült, amikor tapasztalható volt a La Niña, szemben az átlagosan 5,8 százalékkal, amikor nem.

Éppen ezért az olyan nagy, viszonylag sikeresen előre jelezhető időjárási jelenségek, mint az El Niño vagy a La Niña lehetővé teszik a befektetőknek, hogy előnyös stratégiát dolgozzanak ki. Az El Niño például általában elhúzódó szárazságot okoz Délkelet-Ázsiában, míg az átlagosnál nagyobb esőzést az Egyesült Államok nyugati részén. Ez pedig befolyásolja ezen területek nyersanyag-kitermelését, amire a befektetők felkészülhetnek.

Világos következmények

A másik oldalon a La Niña is kiszámítható következményekkel jár. Az olyan nyersanyagok ugyanis, mint a kukorica, a búza vagy a szójabab ilyen időszakokban erősen drágulhatnak az USA-ban, Brazíliában és Argentína északi részén potenciálisan beütő szárazság következtében. Ezzel együtt az USA keleti partja ilyenkor súlyos hurrikánszezonnal nézhet szembe, amely az ingatlankárok mellett a Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelését is megzavarhatja.

Éppen ezért – zárul az elemzés – noha valóban igen nehéz napról napra vagy negyedévről negyedévre kalkulálni az időjárással a befektetések során, mégis egy olyan rendkívül fontos tényezőről van szó, amelyről sokkal többet kellene beszélni a stratégiák kidolgozásakor.