A számok szerint a lehetőségek hazájában kevesek járnak jól

2016.06.09. 16:36

Amerikában a leggazdagabbak jövedelme megháromszorozódott 1979 óta, a szegények jövedelme mindössze 18 százalékkal nőtt. 2013-ban a legtehetősebb 20 százalék zsebébe vándorolt az összjövedelem több mint fele, a legszegényebb 20 százalék az összjövedelem 5 százalékán osztozott.

A washingtoni kongresszus költségvetési irodája utánaszámolt, hogyan változott az amerikai emberek jövedelme és adóterhelése 1979 és 2013 között. A társadalom leggazdagabb egy százalékában a jövedelem 2013-ban majdnem háromszorosa volt az 1979-esnek, a leggazdagabbaknak egész pontosan 188 százalékkal volt magasabb a bevételük.

Ebbe nem csak a kereseteket, vagyis a fizetéseket kell beleérteni, hanem mindenféle jövedelmet: 2013-ban a leggazdagabb egy százalék jövedelmének csak 36 százaléka volt munkabér, bevételük 38 százaléka tőkenyereség volt, 23 százaléka vállalkozásokból származó bevétel, 3 százaléka pedig egyéb forrásból származott.

A szegényeknek nem lett sokkal jobb

A középosztály és a kiskeresetűek jövedelme is magasabb lett a bő harminc év alatt: 18 százalékkal, tájékoztat a CNN.com. Vagyis a jövedelmi szakadék tovább mélyült az Egyesült Államokban. A különbség növekedését az adórendszer és a szociális transzferek valamelyest mérsékelték.

Az Egyesült Államokban progresszív, vagyis többkulcsos adórendszer működik. A költségvetési iroda számításai szerint 2013-ban a leggazdagabb egy százalék tagjai átlagban jövedelmük 34 százalékát fizették be a központi költségvetésbe, míg a középosztály tagjai jövedelmük 13,8 százalékát.

A gazdagok fizetik az adók nagy részét

Az amerikai összjövedelem több mint fele a leggazdagabb 20 százalék zsebébe vándorolt, ugyanakkor ők fizették a szövetségi adóbevételek kétharmadát. A középső 20 százalék az összjövedelem 14 százalékát tette zsebre, és az adók 9 százalékát fizette. A legszegényebb 20 százalék tagjai mindössze az összjövedelem 5 százalékán osztoztak, viszont csak az adóbevételek egy százaléka származott tőlük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK