A forintot is gyengítheti a brexit

2016.06.10. 16:37

A forint árfolyamára is hatással lehet a britek népszavazása a kilépésről – közölte a K&H elemzőközpontja. A pénzpiacokon általános bizonytalanságot okoz a szavazás, a befektetők többsége arra számít, hogy a britek az EU-ban maradás mellett voksolnak a két hét múlva esedékes népszavazáson.

A K&H szerint a következő két hétben érdemes lesz figyelni a brit közvélemény-kutatásokat, mivel ezek akár a forint árfolyamára is hatással lehetnek. A június 23-án tartandó brit népszavazás kimenetele a közvélemény-kutatások szerint nem lefutott, a múlt héten még az EU-ban maradók lehettek többségben, a héten pedig megjelentek olyan kutatások, amelyek szerint a távozást támogatják többen.

Fontgyengülésre fogadnak

 „Ez a bizonytalanság érezhető a nemzetközi pénzpiacokon is, a következő két hétben elsősorban a szavazás eredményére vonatkozó közvélemény-kutatások határozhatják meg a hangulatot. Ha a következő két hétben megjelenő eredmények az EU-ban maradást támogatók többségét mutatják, akkor csökkenhet, ha a távozók kerülnek többségbe, akkor pedig fokozódhat a bizonytalanság a piacokon. Ez hatással lehet a magyar eszközök, így a forint árfolyamára is” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az angol font árfolyama már májusban olyan szintű volatilitást mutat, amelyre a skót függetlenségi népszavazás idején sem volt példa, ami egyértelműen jelzi a befektetők komoly aggodalmát, különösen akkor, amikor egy-egy felmérés épp a kilépést valószínűsítette. Az eddig igen stabilnak számító valuta a népszavazás hatására megingott, egyre több befektető erős short pozíciókat vett fel a fonttal szemben. Májusban, piaci várakozások alapján a font lett a G10-országok pénzei közül a legnagyobb kockázatot rejtő deviza.

A kilépés gazdasági kockázataira figyelmeztetett áprilisban a brit pénzügyminiszter is, szerinte 2030-ig akár 6 százalékos GDP-csökkenést is okozhatnak azok a veszteségek, amelyeket például a közös európai piac elvesztésével szenvednének el a brit cégek.

A parlament megvétózhatja

Németh Dávid hozzátette: az elmúlt időszakban, amikor olyan közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg, amelyek a távozásra utaltak, akkor az angol font gyengült, korábbi elemzések pedig erre az esetre a kelet-európai devizák esését vetítették előre, de eddig nem volt komolyabb megingás a brexithez köthető közvélemény-kutatások miatt. A szakember szerint a britek esetleges távozása az uniós források elosztását és folyósítását is befolyásolhatja, ami magyar szempontból is fontos.

Németh Dávid elmondta, hogy David Cameron miniszterelnök sorsa kérdéses a brexit miatt. A miniszterelnök vetette fel ugyanis a britek esetleges távozását az EU-ból, a Brüsszellel való alkudozása során, ám megkapta, amiket kért, ezért már Cameron is inkább a maradás mellett van. Elképzelhető, hogy ha a kilépést támogatók kerülnek többségbe, akkor Cameronnak távoznia kell a posztjáról. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazás eredménye ugyan fontos, de az esetleges kilépést a parlamentnek is el kell fogadnia, és csak ezután lehet szó a tényleges kilépésről. A kilépést tehát egy esetleges parlamenti vétó is meggátolhatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK