Most kell kocsmát venni a Balatonnál

Balaton, vendéglátás
Van, amihez panoráma is jár
Vágólapra másolva!
Durva visszaesés figyelhető meg a balatoni településeken működő vendéglátóipari egységek kínálati árában. Egy év alatt 9 százalékkal csökkent az eladásra meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterára. Bár a belföldi turizmus élénkült tavaly, az árcsökkenésben szerepet játszhat a vendéglátásban kialakult munkaerőhiány.
Vágólapra másolva!

Az idén tavasszal több mint 100 Balaton-közeli vendéglátóipari egységet kínáltak eladásra a tulajdonosok, közel ugyanannyit, mint tavaly, az árak azonban jelentősen csökkentek – derül ki az Ingatlan.com összeállításából, amelyben 2012-től összesen több mint ötszáz eladásra meghirdetett étterem, kocsma és szálloda kínálati adatait vizsgálták meg.

63 milliós átlagár

Idén a Balaton-környéki vendéglátós üzleteket átlagosan 63 millió forintért adták el a tulajdonosok, ami 27 százalékkal, azaz 23 millió forinttal elmarad a tavalyi kínálati ártól. "A vendéglátóipari egységeknél nem csak az átlagos négyzetméterár az irányadó, mert az árat elsősorban az elhelyezkedés, a felszereltség és az épület állapota is befolyásolja, mindenesetre a tendenciákat jól szemlélteti. Beszédes az adat, miszerint tavalyhoz képest

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Míg tavaly inkább a nagyobb üzletek cseréltek gazdát, idén a kisebbekből van nagyobb kínálat, de alacsonyabb áron.

A felszereltség és az elhelyezkedés is fontos Forrás: ingatlan.com/Nagy Timea

Van, ahol drágább

A népszerűbb városokban is látható az árcsökkenés: Siófokon az eladásra kínált egységek átlagos négyzetméterára az idén 246 ezer forint volt, szemben a tavalyi 314 ezres átlaggal, Balatonfüreden pedig 177 ezerre csökkent a négyzetméterár a tavalyi 247 ezerről. Zamárdiban 23 százalékos volt az árcsökkenés, idén átlagosan 276 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert.

A Balaton körül mindössze három település drágult.

Balatonlellén tavalyhoz képest harmadával nőttek az átlagos négyzetméterárak, Balatonszárszón és Balatonkenesén pedig 12 és 15 százalékos volt a növekedés. A kínálat egyébként felemásan alakult: a Balaton déli-partján az előző évhez képest 10 százalékkal kevesebb, az északi-parton pedig 31 százalékkal több vendéglátóipari egység keresett gazdát, mint tavaly.

Van, amihez panoráma is jár Forrás: ingatlan.com

Visszaesés

Az Ingatlan.com szakértője elmondta, hogy 2012-től 2015-ig éves szintre vetítve átlagosan 11,2 százalékkal nőttek a Balaton-közeli vendéglátóhelyek árai, ami dinamikus növekedésnek számít. Idén viszont megtört a trend, sőt, komoly visszaesés látható. A szakember szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a vendéglátóipar munkaerőhiánnyal küzd. Ezt bizonyítja többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felügyelete alatt működő Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet idei prognózisa, amely szerint a vendéglátásban érdekelt vállalkozások számára komoly nehézséget jelent a toborzás. A munkaerőhiány az elemzés szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a vendéglátásban dolgozók egyre többen vállalnak munkát külföldön. A vendéglátósok hiánya több tulajdonost arra késztet, hogy feladják tevékenységüket, és értékesítsék az ingatlant, akár az egy-két évvel korábbihoz képest jóval alacsonyabb áron is.