Erősödnek a kereskedelmi-üzleti kapcsolatok Pakisztán és Magyarország között a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységének köszönhetően. A piaci visszajelzések alapján a mezőgazdasági berendezések, felszerelések, valamint a gyógyszeripari alapanyagok területén érhetnek el potenciálisan exportsikereket a magyar vállalkozások.

A két ország közti gazdasági kapcsolatok megerősítése érdekében több személyes látogatáson is részt vettek a kereskedőház képviselői a közelmúltban. Felmérték, melyek azok a terültek, ahol a magyar kis- és középvállalkozások hosszú távú és sikeres partnerkapcsolatokat tudnának kialakítani Pakisztánban.

Forrás: AFP/Asif Hassan

Az ország mezőgazdasága a GDP közel negyedét, az összfoglalkoztatottság közel 43 százalékát adja. Azonban a feldolgozás, tárolás, szállítmányozás területén még van lemaradása a helyi cégeknek, így a magyar vállalkozások számára elsősorban ezek a szegmensek rejthetnek nagy potenciált.

Keresik az innovatív magyar megoldásokat

A lehetséges pakisztáni partnerek részéről komoly érdeklődés mutatkozik

  • a mezőgazdasági eszközök modernizálása,
  • a hús- és tejipari termékek tárolására és szállítására alkalmas gépek,
  • az IT fejlesztések, valamint
  • a gyógyszeripari alapanyagok és vakcinák iránt.

Továbbá a magyar innovatív megoldások iránt is nagy az igény, hiszen például egy agrárinformatikai fejlesztéseket végző startup termékét egy pakisztáni mezőgazdasági gépgyártó beépítheti az általa gyártott termékbe.

Újabb együttműködési területek, valamint a már beazonosított szegmensek konkretizálása érdekében további üzleti célú látogatásokat szervez a kereskedőház Magyarországon és Pakisztánban is.

Kereskedőház Pakisztánban

A Kereskedőház a partnerkapcsolatok kialakítását, az üzleti utak szervezése mellett, egy pakisztáni külképviseleti iroda megnyitásával segítené. Az iroda működése további lendületet adna a két ország kereskedelmi kapcsolatainak, a magyar export növelésének, valamint bővítené a magyar kis- és középvállalkozások partnerkapcsolatait.

,,Pakisztánból erőteljes érdeklődés mutatkozik számos magyar termék és szolgáltatás iránt. A két ország cégei közti üzleti-kereskedelmi kapcsolatok dinamizálásának a Magyar Nemzeti Kereskedőház  (MNKH) is kiemelt figyelmet szentel. Több konkrét ügylet áll előkészítés alatt, amelyek további vállalkozások előtt nyithatják meg a kaput a pakisztáni piacra. A lehetőségek kiaknázása érdekében hamarosan helyi képviseletet is nyitunk az országban" – mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a MNKH Zrt. vezérigazgatója.

Magyarország Pakisztánba irányuló exportja 2015-ben kismértékben – 6,3 milliárd forintról 6,5 milliárdra – emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A Kereskedőház külképviseleti irodájának megnyitása segítheti az export jelentősebb bővülését, és ezáltal szorosabbra fűzheti a két ország közti gazdasági kapcsolatokat.