Bekövetkezett, amitől a kéményseprők féltek

2016.06.10. 16:51

Kihirdették a rendeletet, amiben a kormány ritkítja a kötelező kéményellenőrzéseket. A kéményseprők szerint a ritkítás miatt több lesz a szén-monoxid-mérgezés és a lakástűz, tiltakozásul valami váratlan lépésre készülnek.

Június 10-én megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely kimondja, hogy a jövőben már csak kétévente lesz szükséges a magyar háztartások kéményeit ellenőrizni.

"Határozott véleményünk szerint ilyen ellenőrzési sűrűség és szabályozás mellett a tragikus végkimenetelű szén-monoxid-mérgezések, lakástüzek drasztikus méretet öltve fognak előfordulni a jövőben" - írja közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ).

Hungarikum

A kéményseprők szerint az új szabályozás szakmaiatlan, és minden észérvet nélkülöz. Ráadásul a legtöbb környező országban évente többször kell ellenőrizni a kéményeket: Ausztriában (fűtési szezonban 2 havonta), Németországban (évente 4 alkalommal), Szerbiában és Szlovákiában (évente 3 alkalommal).

Váratlan lépésre készülnek

A KOSZ azt ígéri, váratlan bejelentést fognak tenni. "Kötelességünknek érezzük, hogy korábbi bejelentésünkhöz híven, minden létező eszköz segítségével a magyar társadalmat megvédjük ettől a veszedelemtől, amit magyar családok százezreire készül rászabadítani a kormány" - írják a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK