Egyelőre nem tervezi Magyarország felminősítését a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, mint mondták, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és az EU-s forrásoktól való függés miatt nem kerültünk át a befektetésre javasolt kategóriába.

Nemrégiben a Fitch hitelminősítő felpontozta Magyarországot, ezzel hazánk a befektetések szempontjából ajánlott BB+ kategóriába került át. Moritz Kraemer, a Standard & Poor's vezérigazgatója szerint nem valószínű, hogy az S&P is meglépi ezt a felminősítést.  

Kiszámíthatatlan politika

"Jelenleg a felminősítés  fő akadálya a kiszámíthatatlan politika, a meggyengített intézményesség és az EU-s forrásoktól való függés, ami nagyon magas"  – mondta a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: a gazdasági bizonytalanságot növeli, hogy Magyarország eleshet a gazdaságunkban oly fontos EU-s forrásoktól, amiért a menekültválság során kevéssé együttműködő az EU befizető államaival. 

Az S&P-nél Magyarország a BB+ kategóriában van, ami egy olyan befektetési környezetet jelent, ahol súlyos kockázati tényezőktől ugyannem kell tartani,  azonban számos bizonytalanság miatt üzleti szempontból kedvezőtlen.

Rossz kilátások Kínában

A hitelminősítő megerősítette Lengyelország még januárban történt leminősítését. A lengyelek januárban a magyar minősítésnél jobb kategóriába, BBB+-ba kerültek át, ami azonban így is komoly visszaesést jelentett, mert az ország hitelosztályzatát 1989 óta először gyengítette az S&P. Lengyelország kilátásait ráadásul negatívra módosították, vagyis akár további leminősítésre is számíthatnak. 

Lengyelország leminősítése elsősorban a kormány költekező politikájának, a nyugdíjak és a szociális ellátások emelésének tudható be. Moritz Kraemer szerint kockázati tényező az is, hogy leváltották a lengyel jegybank elnökét, utódja a jövő héten hivatalba lépő Adam Glapinski, egy a kormánypárthoz közel álló bankár  lesz. 

Az S&P az év elején több országot is leminősített, vagy negatívra változtatta a kilátásait. A leminősítettek között volt több olajexportáló ország, emellett romlottak Kína kilátásai, bár az ázsiai ország továbbra is a befektetési szempontból ajánlott kategóriában maradt.