Büntetése elengedését kéri az FHB

2016.06.10. 14:51

Reagált az ismeretlen tettes ellen indított nyomozásra az FHB-csoport. Közleményükben írják, a csalás miatt folyó eljárásban együttműködnek a rendőrséggel, azonban a korábban kiszabott felügyeleti bírsággal nem értenek egyet, ezért felülvizsgálatért fordulnak a bírósághoz.

"Az elmúlt napok során számtalan támadás érte az FHB Bankcsoportot és az FHB Jelzálogbank Nyrt. Igazgatóságának elnökét (Spéder Zoltánt - a szerk.). Az FHB Bankcsoport, ahogy eddig sem, most sem válaszol az ilyen jellegű találgatásokat, rágalmakat, pletykákat tartalmazó cikkekre és megjegyzésekre" - áll az FHB Zrt. közleményében.

A közlemény szerint az FHB Bankcsoport törvényesen, a jogszabályok által előírt módon és az MNB folyamatos felügyelete mellett működik. "A hét folyamán a nyomozó hatóságok arról tájékoztatták a Társaságot, hogy ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak, amely során az FHB Bankcsoportot is megkeresték. A Bankcsoport vezetése mindenben együttműködik a rendőrség munkatársaival" - írta az FHB.

A banknál nem értenek egyet a Magyar Nemzeti Bank 2016. június 7. napján kelt, piacfelügyeleti bírságot megállapító határozatában foglaltakkal, ezért élni kívánnak az őket megillető bírósági felülvizsgálat lehetőségével.

Házkutatást tartottak

Ahogy korábban megírtuk, a napokban több hatósági szerv, köztük a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálatot indított az FHB vezetője, Spéder Zoltán cégei ellen, aki egyben az Index.hu hírportál tulajdonosa is. Csütörtökön az NNI nyomozói házkutatást is tartottak az FHB-nál, ahol több adathordozót és iratot lefoglaltak. A hivatalos indoklás szerint csalás és más bűncselekmény miatt indult nyomozás az FHB-csoport ellen.

A nyomozás elindulása előtt Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke írt levelet a miniszterelnöknek, ebben úgy fogalmazott, "több százezer ember kisemmizésére készül Spéder Zoltán" azzal, hogy az FHB 30 milliárdos hiányát a szövetkezetekkel fizettette meg, arra akarja kényszeríteni őket, hogy felvásárolják az FHB részvényeit. Demján Sándor azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vizsgáltassa ki, hogyan érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok.

A kormányfő válaszolt Demján levelére, ebben azt írta: a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet június 6-án, hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet, amelyet másnap az el is fogadott. 

Nincs stratégiaváltás

Az FHB pénteki közleménye felidézte, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 2013. évi CXXXV. törvény napokban jóváhagyott változtatásai az integráció működését, így az FHB Bankcsoport integrációs tagjai szabályozási környezetét lényegesen átalakították.

A bank szerint azonban az integrációs törvény változásai az FHB helyzetét csak csekély mértékben érintik, hiszen az MNB az integrációba történt belépés óta is egyedileg és folyamatosan vizsgálja az FHB Bankcsoport összevont felügyelet alatt álló tagjait. Az FHB, a szövetkezeti hitelintézeti integráció és a garanciaközösség tagjaként az ország második legnagyobb pénzügyi csoportjának része, amelynek egységét a törvény módosítása tovább erősíti - áll a közleményben.

A bankcsoport stratégiájában és működésében nem tervez változást: tovább működnének a családoknak és a kis- és középvállalkozásoknak szóló szolgáltatások a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett dokumentum szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK