A főszerepben Jennifer Lawrence

2016.06.10. 10:03

Joy Mangano egyfajta vállalkozói hősnő lett a csodafelmosójával, Elizabeth Holmes pedig hírhedt és elrettentő példa a csúfos véget ért startupjával, a Theranosszal. Kettejükben az a közös, hogy Jennifer Lawrence személyesítheti meg őket a vásznon.

A biotech vállalat pofára esése éktelen példa az unikornis startupok között. Úgy lőtt ki a piacon, mint a vazelinezett űrhajó, ömlött a pénz – 9 milliárd dollárra értékelték – és áradozott a média, Holmes percek alatt olyan magas piedesztálon találta magát, hogy az Eiffel torony sírva bújt el mellette. Miközben a Theranos az első pillanattól az utolsóig lufi volt. A maratoni megvezetés folyamatát többször megírtuk, röviden mindenkinek óvatosabbnak kellett volna lennie. Precedenst teremtett, az biztos. Amilyen fényesen tündöklött, olyan ijesztően világító vérvörös felkiáltójel ma már minden túl hamar lelkesedő alapnak, magántőkésnek és teches újságírónak. Ennyi a profit.

Menti majd a menthetőtForrás: giphy.com

Ha minden terv szerint halad, Elizabeth Holmes, a Theranos CEO-ja, aki a közbeszédben a női Steve Jobsból elég gyorsan vált egy boszorkányper főszereplőjévé, teljes drámája feltárul a mozivásznon. A CEO szerepét Jennifer Laerence kapta meg, az Entrepreneur cikke szerint már megvan a szerződése. Adam McKay rendező legutóbbi munkája, A nagy dobás erősen témaközeli. Minden adott tehát, hogy a film erős legyen: a sztori erősen foglalkoztatja a vállalkozói szektort, Hollywood erősen foglalkoztatja ezt a színésznőt, a rendező meg valószínűleg nagyon belejött a gigapénzeket cincáló forgatókönyvekbe. „Érdekes kérdés, vajon ki alakít majd nagyobbat: Jennifer Lawrence ismét mint vállalkozó, vagy Holmes, aki próbál feltápászkodni egy ekkora zakó után” – írja az Entrepreneur.

Azt pedig még mindig nem tudni, mi lesz a Theranos sorsa. Holmes nem hátrál meg, sőt lendületesen bővít: orvosi szakértőket vett fel, több tucat fejlesztőt, asszisztenseket. A Forbes azonban egy elemzésben lenullázta a vagyonát: bár Holmesé a részvények 50 százaléka, a befektetőknek üzletrészük van a cégben. A Theranos reális értéke körülbelül 800 millió dollár, de a lap kockázati tőkések szakvéleményére alapozva azt állítja, a tulajdonos ebből még akkor sem lát egy centet sem, ha likvidálják a vállalatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK