Az országszerte pusztító viharok májusban közel 1,5 milliárd forintnyi kárt okoztak a biztosított lakossági ingatlanokban. A kárbejelentések száma megközelítette a 23 ezret.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint nem számítanak rendkívüli eseménynek a hirtelen lecsapó, viszonylag rövid ideig tartó, ám annál intenzívebb viharok Magyarországon az évnek ebben a periódusában.

Forrás: MTI/Varga György

2016. május eleje és június eleje között a hazai biztosítókhoz összesen 22 595 lakásbiztosítási káreseményről érkezett bejelentés,a kifizetések, illetve a kifizetésekre elkülönített tartalékok összege elérte az 1, 47 milliárd forintot.

A szombati felhőszakadás Rákosmentén is komoly károkat okozott. Több utca járhatatlanná vált a sártenger miatt, és több száz pincét is elöntött a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű eső.

A legtöbb bejelentés a csapadékhoz volt köthető, a vihar, felhőszakadás és a jégeső miatt 14 318 esetben fordultak károsultak a biztosítókhoz. A lakosság által becsült, illetve a biztosítók által már felmért károk értéke meghaladja a 777 millió forintot.

Rengeteg villámcsapás történt

Nagyon sok, csaknem 8300 villámcsapás okozta kárt jelentettek májusban, ezek értéke megközelítette a 691 millió forintot.

A villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett káresemények jelentős túlsúlyban voltak az elsődleges hatás okozta károkhoz képest – közölte a Mabisz.

A villámok az elektromos rendszerekben, illetve elektronikai készülékekben több mint 7 ezer esetben okoztak kárt.

Viharkárok az utóbbi öt évbenForrás: MABISZ

A közvetlen villámcsapások több mint 1100 esetben okoztak sérülést az ingatlanokban. Az előbbi miatt közel 600 millió, az utóbbi miatt több mint 92 millió kárkifizetés történt. 

A nyár hagyományosan a leginkább kárveszélyes periódusa az évnek. Az elmúlt öt évben évente átlagosan közel 115 ezer kár történt május eleje és augusztus vége között a biztosított ingatlanokban, az éves átlagos kárérték közel 7,5 milliárd forint volt.