Az autógyártás húzta, a húsipar lenyomta az ipari adatot

2016.06.14. 10:58

Áprilisban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők évi 4 százalékos ipari bővülésre számítanak.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,4 százalékkal emelkedett. Az év első négy hónapjában a termelés 1,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az ipar belföldi értékesítése áprilisban 1,3 százalékkal csökkent, míg az ipari export volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első négy hónapjában az ipari értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4 százalékkal nőtt, míg a belföldi értékesítésé 1,6 százalékkal csökkent.

Fotó: M. Schmidt János - Origo

A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a mintegy 40 százalékot kitevő járműgyártás kivitele 9,2 százalékkal emelkedett.A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 12,8 százalékkal nőttek a bázishoz viszonyítva.

A belföldi értékesítésen belül a feldolgozóipar eladásai 4,9 százalékkal nőttek áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt, 95 százalékot képviselő feldolgozóipar termelése 6,1 százalékkal emelkedett éves szinten. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kettőben csökkent a termelés, a többi alágban 2,6 és 15 százalék közötti mértékben nőtt a volumen az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása - a márciusi visszaesést követően - áprilisban 7,0 százalékkal nőtt. Ezen belül a közúti gépjármű gyártása 2,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,2 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 15 százalékkal bővült.

Kevesebb kolbász készült

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés közel 10 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.Ezen belül az alág termelésének 25 százalékát adó húsfeldolgozás, hústartósítás, húskészítmény gyártása 6,8 százalékkal csökkent, míg a takarmány gyártása 19 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,1 százalékkal nőtt 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 7,9, az új exportrendelések 8,1 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 6,8 százalékkal meghaladta a tavaly áprilisit.

Kellett a gömbölyödés

Ráfért az iparra az áprilisi 5,3 százalékos növekedés. Idén 4 százalék körüli többletre lehet számítani. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az áprilisi részletes adatok megerősítik az első becslést, amely szintén 5,3 százalékos növekedésről szólt.

A szakember szerint bár az export jól alakul, az ipar belföldi lába gyengélkedik, ugyanis áprilisban az ipar belföldi értékesítése 1,3 százalékkal csökkent.

Fontos azonban, hogy a feldolgozóipar belföldön jobb képet mutat, ugyanis 4,9 százalékos volt a növekedés.

Németh Dávid szerint az áprilisi adatok bizakodásra adnak okot: magához tért az ipar és a jövőben dinamikusabb bővülés várható a szektorban. Erre szükség is van, mivel az év első négy hónapjában mindössze 1,5 százalékos többletet ért el az ágazat. A szakember úgy látja, hogy az idén 4 százalék körüli növekedés várható.