Menekülnek a családok a bulinegyedből

2016.06.14. 08:51

Némi megnyugvás érzékelhető a belvárosi ingatlanpiacon a tavalyi őrület után. Az árak stabilizálódtak, de sok tulajdonos nincs tisztában a realitásokkal. A befektetők jelenléte továbbra is meghatározó, a bérleti piacot pedig változatlanul az óriási hiány jellemzi.

Megnyugvás érezhető a belvárosi ingatlanpiacon az idei év első felében, ami azt jelenti, hogy a kereslet némileg visszaesett a „tavalyi őrülethez” képest - fogalmazott Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A kínálatra leginkább a túlárazott ingatlanok nagy száma a jellemző: sok ingatlantulajdonos ugyanis a pörgő piacot látva úgy gondolta, hogy most megpróbál túladni a lakásán, mégpedig megdöbbentően magas áron. Lassan azonban ők is kezdik belátni, hogy ez így nem fog menni – mondta a szakember.

A romkocsmák miatt élhetetlenné vált a bulinegyedFotó: Hajdú D. András - Origo

Az árakat tekintve összességében stagnálásról lehet beszélni, ami azt jelenti, hogy az árak megrekedtek egy viszonylag magas szinten, maradt az erős kereslet, de messze nem olyan turbulens a piac, mint a tavalyi évben volt. Ugyanakkor a mostani ingatlanpiacot is alapvetően a kereslet túlsúlya határozza meg.

A bulinegyed népszerű

Jelenleg főként azokat az ingatlanokat keresik, amit rövid távon bérbe tudnak adni.
Erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, amely megpróbál a felkapott belvárosi lokációkban vásárolni, ami alapvetően a VII. kerületi „bulinegyedet” és környékét jelenti.

A befektetők főként a kis lakásokat, a garzonlakásokat keresik, amelyeket könnyen ki tudnak adni turistáknak. Emellett a nagyon nagy méretű lakásokat is megveszik, de csak akkor, ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

Szűkös a kínálat a bérlakáspiacon

A bérlakások piacán nem történt változás, jelentős az igény a kiadó ingatlanokra, miközben nagyon alacsony a hosszú távú bérbeadásban kínált lakások száma. Az elkövetkező hónapokban csak romlani fog a helyzet, hiszen a felsőoktatási tanulmányaikat ősszel elkezdő diákok a nyári hónapokban akarnak majd lakásokat kivenni. Ez pedig tovább emeli az egyébként is magas bérleti díjakat.

100 ezer forint alatt már garzont sem lehet találni a belvárosbanFotó: Hajdú D. András - Origo

Egy belvárosi lakás tulajdonosa az ingatlanáért annyit kér, amennyit akar. Ez számszerűen azt jelenti, hogy még egy kis garzonlakást sem lehet kibérelni havi 100 ezer forint alatt.

Általános jelenség, hogy összeállnak az egyetemisták, és kivesznek egy nagy, 120 négyzetméteres, lerobbant lakást, hogy így próbálják mérsékelni a költségeiket.

Az új diákok megjelenése hatással van az eladó lakások piacára is, mert azok a szülők, akik nem bérelni akarnak lakást a gyereküknek, az eladó lakásokra vadásznak. Most 12 millió forint alatt használható lakást nem lehet találni a belvárosban, ami az V. kerületben inkább 20 millió forintos induló árat jelent - tette hozzá Schneider Zoltán.

Elvándorlás a bulinegyedből

A bulinegyedben családokkal alig lehet találkozni. Ők inkább menekülnek a VII. kerület belső részeiről, a Kazinczy utca környékéről, hiszen a szórakozóhelyek nagy száma és az éjszakánként ott felbukkanó fiatalok miatt gyakorlatilag élhetetlenné vált ez a rész számukra.

Schneider Zoltán ebben az évben nem számít nagyobb változásokra: egy kiegyensúlyozott, normális piacot vár, ahol továbbra is a keresleti túlsúly a jellemző, miközben az árak stagnálnak. A tavalyi őrület tehát már nem köszön vissza, annál jóval visszafogottabbá vált a helyzet, és ez várhatóan nem is fog megváltozni.