Egy hónap sincs hátra az EU-s kazáncsere-rendelet életbe lépéséig, de egyes kazántípusokat már most szinte lehetetlen beszerezni. Több százezer család viszont megúszhatja a kazáncserét. A kormány módosította a szabályokat, és a többlakásos társasházban élőknek július 1-je után sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket. 

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk elromlik. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombikazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak.

Nem mindenkinek kell sietni a kazáncserévelForrás: Origo

A szabályozás enyhítésének oka, hogy a társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék – mondta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

Jó hír, hogy nemcsak a forgalmazóknál lévő raktárkészletből válogathatunk, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

Statisztikák azt mutatják, hogy aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt, és még tavaly év végén elintézte a kazáncserét. Sokan még csak most kaptak észbe, és a kazánárak tavalyhoz képest 10 százalékkal megugrottak.

A turbós kazánok ideje lejárt

A turbós kazánnal rendelkezőknek nincs választásuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően. A kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat – tette hozzá a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa.

Aki trükközik, bukja a garanciát is

Valószínűleg július 1-jét követően lesznek olyanok, akik fű alatt megpróbálják majd elintézni a turbós vagy kéményes készülékcserét egy nem engedélyezett kazánra, ők viszont többszörösen is pórul járhatnak, mivel a büntetés veszélye mellett elesnek az új készülék garanciájától a hivatalos beüzemelés hiánya miatt – mondta Patonai Roland.