Erősödik a félelem a piacokon

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Az amerikai és a nemzetközi befektetők kezdenek ráeszmélni, hogy a brexit valóságos kockázattal járhat. Erre utal a volatilitást jelző VIX index elmúlt napokban tapasztalt mozgása is, noha a részvénypiacok reakciója nem nevezhető átlagosnak.
Vágólapra másolva!

Némileg meglepetésszerű ugrást produkált a befektetői félelmeket jelző CBOE Volatility Index (VIX) index, amely a héten mindössze két kereskedési nap alatt 15-ről 20 pontra emelkedett. Ez igen gyors elmozdulásnak számít, de talán még ennél is érdekesebb volt a részvénypiac reakciója – írja a CNBC.

Normális esetben ugyanis egy ilyen rövid idő alatt produkált 5 pontos mozgás nagyjából

3-4 százalékos elmozdulást eredményezne az S&P 500 indexben,

amely csupán 1,7 százalékot változott ezen időszak alatt. Közép-európai idő szerint szerda reggel a VIX index némi csökkenéssel 20,14 ponton áll, míg az S&P 500 kedden 0,18 százalékos gyengüléssel 2075,32 ponton zárt. A két mutató közti szoros összefüggést az adja, hogy a VIX az S&P 500-ra kötött határidős ügyletek alapján méri a várható jövőbeni volatilitást.

Ez pedig azt jelzi, hogy miközben megugrott a védelem iránti kereslet, az elvárható részvénypiaci eladási hullám elmaradt. A CNBC elemzése szerint az alábbi tényezők magyarázhatják a VIX meglepően erős változását.

Brit feszültségek

Egyrészt a hét elején a mutató éles emelkedést mutatott, szinte egy időben azzal, hogy a Guardian lehozta a közvélemény-kutatási eredményét, mely szerint az „igenek” erős többségben vannak a brexit népszavazás előtt.

A VIX index idei alakulása Forrás: Investing.com

A kereskedők ugyanis inkább arra számítottak, hogy a kilépés elmarad, a hét eleji adatok azonban megzavarták a hangulatot. A font esetleges gyengülése mellett ugyanis a bankpapírok lehetséges esése is aggodalomra ad okot a brexit esetében. A kilépés ráadásul még mélyebbre nyomhatja a kötvényhozamokat, gyengítheti a nyersanyagokat (az arany a lehetséges kivétel), valamint megütheti a feltörekvő piacokat is. A VIX emelkedése feltehetően arra utal, hogy

a nemzetközi befektetők igyekeznek védelmet – bármilyen védelmet – vásárolni

– hangsúlyozza az elemzés.

Kockázatos pozíciók

Emellett számos befektető vehet felt short pozíciókat a volatilitás tekintetében, vagyis fogadhat arra, hogy az csökkenni fog. Ez pedig azt jelenti, hogy sokan vásárlással igyekeznek fedezni a short pozícióikat, amennyiben a volatilitás mégis emelkedést mutat a jövőben. További tényező lehetett, hogy az eladók oldalán kínálati hiány mutatkozott, ami szintén felhajtotta az árat – teszi hozzá az elemzés.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Jóllehet a volatilitással összefüggő kereskedés teljesen bevett nemcsak a bankok, de a hedge fundok részéről is, a jelenlegi helyzetben van egy különös szempont is. Amennyiben ugyanis egy hedge fundtól hirtelen nagy mennyiségben akarnak ilyen tételeket vásárolni, ahogy a VIX a 20-as szinten áll, a brexit érdekes dilemma elé állíthatja a vállalatot. Ha ugyanis azt feltételezi, hogy a mozgás mögött a brit népszavazás körüli aggodalmak állnak, akkor amennyiben a britek az EU-ban maradnak, úgy a VIX lemehet például 15-ig is. Alacsony áron vásároltak és magasan adtak el, tehát a képzelt hedge fund nyert.

Ha viszont a népszavazás eredményeként a szigetország kilép, úgy a mutató nagyot szárnyalhat – akár 40 pontig is. Ez pedig komoly bukást jelenthet a hedge fundnak. Mindent összevetve tehát – jelzi az elemzés – egyes kereskedőknek

az eladással járó kockázat sokkal nagyobb lehet, mint a potenciális nyereség,

amennyiben egyszerűen csak magasabb árat akarnak.