Nem riasztja el Zika-vírus az olimpiáról a magyarokat

2016.06.15. 16:08

Nem mondják vissza a jegyüket azok, akik Rióba készülnek az olimpia idejére, a Brazíliából érkező rossz hírek ellenére valószínűleg nem lesz kisebb a magyar szurkolótábor, mint korábbi olimpiákon.

A Zika-járvány ellenére még senki nem mondta le jegyfoglalását a riói olimpiára - mondt az Origónak Tarnóczi Barna, az olimpiai jegyeket kizárólagosan értesítő Tensi Holiday utazási iroda szóvivője. Mint mondta, bár január és március között lassultak a jegyvételek, valószínűleg nem lesz kevesebb magyar néző Rióban, mint nyolc éve Pekingben.

Senki sem mondta le

A Tensi utazási iroda a Magyar Olimpiai Bizottság pályázatán nyerte el az utaztatás jogát a jegyek kizárólagos értékesítésére. A jegyekkel együtt az iroda külön repülőjáratokat is működtet Rio de Janeiroba, és a brazil városban is alkalmaznak egy csapatot, amik helyben is értékesítenek jegyeket a magyar sportolók versenyszámaira.

Tarnóczi Barna elmondta, a jegyértékesítést már tavaly ősszel elkezdték, majd január és március között, amikor napvilágot láttak a súlyos Zika-járvánnyal kapcsolatos hírek, lassulni kezdtek a jegyeladások, a követköző hónapokban viszont már több jegyet adtak el, mint 2015-ben. Olyan január óta nem volt, hogy valaki lemondta volna az utazást" - mondta.

Sokan a helyszínen vesznek jegyet

Ahogy korábban írtuk, Rióban a Zika-vírus mellett más egészségügyi kockázatok is felmerültek, a helyi tengerparton úgynevezett szuperbaktériumokat találtak, amelyek ellenállnak a legtöbb antibiotikumnak. Emellett az olimpiai előkészületek sem haladnak zökkenőmentesen, egyes projektek a Brazíliát sújtó gazdasági és korrupciós problémák miatt nem készültek el időben, emiatt az is elképzelhető, hogy versenyszámok maradjanak el.

A Tensi adatai szerint azonban január óta nem volt nagyobb visszaesés a jegyeladások terén. „A korábbi olimpiákhoz képest a cég valamivel több jegyet vett, szinte az összes magyar eseményre és a fontosabb sporteseményekre (például a kosárlabda-meccsekre) is rendelkezünk belépőkkel" - mondta Tarnóczi Barna. "Nehéz megbecsülni a hasonló távolságra tartott olimpiához képest mennyi jegy fogy el. Arra számítunk, hogy körülbelül annyi jegy fogy majd el, mint a pekingi olimpia idején". Hozzátette, azét is nehéz megbecsülni, mennyi jegy fogyhat el az olimpia végére, mert sokan előbb utaznak ki, és közvetlenül a sportesemények előtt vesznek jegyet a Tensi kinti értékesítőitől.

Érdemes külön is odafigyelni

Tarnóczi Barna elmondta azt is, hogy az egészségügyi kockázatok ellenére nem változtatnak a szervezett utazásaikon. Arre azonban felhívta a figyelmet, hogy a szurkolóknak mindenképp érdemes biztosítást kötniük. „A Rióba utazó magyaroknak ugyanazt javasoljuk, mint más távoli országba tartóknak: érdemes egy legalább közepes szintű utasbiztosítást kötni, különösen, mert nagy tétel lehet, ha orvosi ellátásra van szükségük."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK