Merkel szerint a britek nem maradhatnak fél lábbal az unióban

defence Horizontal (FILES) This file photo taken on December 16, 2015 shows German Chancellor Angela Merkel addressing relatives of German servicemen and women working overseas during a reception at the chancellery in Berlin.
AFP journalists have chosen A
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Ha a brit szavazók a kilépés mellett döntenek, akkor az Egyesült Királyság nem maradhat a közös piacon, az unió kívülállóként fog tekinteni a szigetországra, mondta Angela Merkel. Korábban Wolfgang Schäuble is kizárta, hogy a kilépés után az Egyesült Királyság unión kívüli országként a közös piac tagja maradjon, mint Norvégia vagy Svájc.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság elesik az Európai Unió piacától, az unió kívülállóként fog tekinteni a szigetországra a brexit esetén - jelentette ki június 16-án, csütörtökön Angela Merkel német kancellár a Robert Fico szlovák elnökkel tartott berlini sajtótájékoztatóján.

Merkel reménykedik

A kancellár hozzátette: "Reméljük, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió része marad, de

A közelmúltban végzett egyes közvélemény-kutatások szerint a Brexit támogatói többségben vannak.

Angela Merkel szerint olyan nem lesz, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az uniót, de a közös piacot nem Forrás: AFP//John Macdougall

Fico szerint nem szabad fenyegetni

Robert Fico szlovák elnök a maga részéről óva intett attól, hogy fenyegetésekkel illessék a briteket.

Hozzáfűzte: ha egy csapat a kilencvenedik percben három gólos vesztésre áll, akkor csak "nehezen tudom elhinni", az eredményt meg lehet fordítani úgy, hogy végül 4-3-ra győzzön. "Realistának kell maradnunk" - állapította meg. Szlovákia július 1-től veszi át a soros uniós elnökséget.

Koordinált kommunikáció

Korábban Merkel pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble nyilatkozott nagyon hasonlót ahhoz, amit most a kancellár. Schäuble a Spegelnek azt mondta,

a brexit (Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése) esetén a britek nem élvezhetnék az egységes uniós belső piac előnyeit, mint a nem EU-tag Norvégia vagy Svájc, mert ehhez "egy olyan klub szabályait kellene elfogadniuk, amelyből éppen kilépnek".

A brexit a belső piac elutasítását jelenti,

és erre az esetre érvényes az az alapszabály, hogy "in is in, out is out", vagyis nincs köztes megoldás, Nagy-Britannia vagy uniós tag marad, vagy teljes egészében megszűnik tagsági jogviszonya