Az Eurócsoport forgatókönyv nélkül várja a brit népszavazást

DIJSSELBLOEM, Jeroen Brüsszel, 2015. június 27.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 27. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke sajtótájékoztatót tart görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozás után Brüsszelben 2015. június 27-én. Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel néhány nappal hosszabbítsák meg a görög mentőcsomag június 30-án lejáró időbeli hatályát. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke azt mondta, egyelőre nem tárgyalnak arról, mi lesz, ha az Egyesült Királyság elhagyja az uniót. Abban bíznak, a britek a maradás mellett szavaznak, a lehetséges forgatókönyveket majd akkor tekintik át, ha arra szükség lesz.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet pénzügyminiszterei nem fognak megbeszélést folytatni Nagy-Britannia esetleges kilépésének következményeiről, mivel abban bíznak, hogy a britek az uniós maradás mellett voksolnak - nyilatkozta újságíróknak Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke, az eurócsoport luxembourgi tanácskozását megelőzően június 16-án, csütörtökön.

A szavazás után veszik elő a kérdést

Az ülésre érkezve kijelentette: a tanácskozáson szóba sem kerül Nagy-Britannia kilépése, mivel arra számítanak, hogy a britek "bölcs döntést" hoznak. Az uniós tagságról való brit szavazást követően,

június 24-én esedékes ülésükön tekintik majd át a lehetséges forgatókönyveket a szavazás kimenetelének függvényében

- tette hozzá.

Többségben a kilépéspártiak

A britek június 23-án szavaznak országuk uniós tagságáról, és a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a kilépést pártolók vannak többségben.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a brexit - vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - hatásairól elvégzett modellszámításaik alapján azzal számolnak, hogy ha a június 23-i népszavazáson a britek többsége a kilépésre voksol, az már az idén 0,3 százalékponttal, jövőre 0,4-0,5 százalékponttal lassítaná az euróövezet éves növekedési ütemét az alapeseti előrejelzésekhez képest.

Nem nagy exportpiac

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett helyzetértékelése szerint

a brexit jóval kisebb negatív hatást gyakorolna a felzárkózó gazdaságokra, mint amilyentől sokan tartanak,

egyéb okok mellett azért, mert Nagy-Britannia viszonylag kis exportpiac a feltörekvő régió számára.

Kimutatásuk szerint a brit importtól a közép- és kelet-európai EU-térségben a szlovák gazdaság függ a legnagyobb mértékben: Szlovákia teljes exportjának csaknem 4 százaléka irányul a brit piacra. Magyarország esetében az arány nem éri el a 3 százalékot.