Nagyvállalatok perelnék a Brexit-párti kampánycsapatot

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
Fishermen and campaigners for the 'Leave' campaign demonstrate in boats outside the Houses of Parliament in London, U.K., Wednesday June 15, 2016. The Brexit battle took to London's River Thames as boats supporting the 'Leave' and 'Remain' campaigns jostled for space, while Irish rock star Bob Geldof harangued U.K. Independence Party leader Nigel Farage using a sound system. (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jogosulatlanul használhatta több cég logóját a brit kilépés mellett kampányoló Vote Leave, a vállalatok ezért perelnének. Ez valamennyire előre látható volt, hiszen az egyik érintett cég korábban épp a maradás mellett kampányolt.
Vágólapra másolva!

Beperelné a kilépés mellett kampányoló Vote Leave nevű csoportot több brit cég, szerintük azok jogosulatlanul használták fel a nevüket a Brexit népszerűsítésére. A Vote Leave-et a brit választási bizottság jelölte ki a kilépés-párti kampány hivatalos koordinátorának.

A csoport tagjai között tory, munkáspárti és UKIP-politikusok is megtalálhatók.

A választási bizottság döntése nyomán a szervezet részben közpézből kampányolhat, a nagy cégek által kifogásolt, levélben feladott szórólapok költségeit például teljes egészében az állam fizette.

Megtévesztő a céglogók használata

A Financial Times írt arról, hogy a General Electric, a Unilever és az Airbus nagy-britanniai részlegeinek vezetői közös levélben hívták fel a figyelmet arra, hogy a Brexit-párti kampány irányítói "propagandacélokból" szerepeltették a vállalatok nevét és logóját különböző kampányanyagokban. Szerintük

ezzel azt sugallták, hogy ezek a cégek is támogatják Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

A három cégvezető levele szerint a Vote Leave megtévesztő tájékoztatást juttatott el a brit választókhoz, ezért készek arra, hogy jogi útra tereljék az ügyet. Paul Polman, a Unilever nagy-britanniai érdekeltségének vezérigazgatója, Mark Elborne, a GE és Paul Kahn, az Airbus brit részlegének vezetője azt mondta:

cégeik álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia

a munkahelyek védelme és a jövőbeni beruházások biztosítása végett.

A Toyota, amelynek neve és logója szintén szerepelt a Brexit-csoport kampánykiadványain, külön közleményben erősítette meg, hogy a további brit EU-tagságot pártolják, ezért ők is jogi ellenlépéseket helyenek kilátásba.

A Vote Leave-vel közösen kampányol a UKIP Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker/NurPhoto/Jay Shaw Baker

Korábban is maradásra biztattak

A legnagyobb brit cégek nem először szólaltak fel az EU-ban maradás mellett, idén februárban több száz nagyvállalat adott ki közös nyílt levelet, amiben hangsúlyozták: a brit üzleti szférának a további beruházások és a munkahelyteremtés érdekében

korlátlan hozzáférésre van szüksége az Európai Unió 500 milliós egységes belső piacához.

Az aláírók szerint ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, azzal elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, és az egész brit gazdaságot kockára tenné.

A Financial Times-nak Amber Rudd EU-párti konzervatív párti politikus úgy kommentálta az esetet: "A Vote Leave hazugságra kényszerült, mert tudják, hogy máshogy nem tudnák megszerezni a brit vállalkozások támogatását". A Vote Leave egyelőre nem kommentálta a nagyvállalatok levelét.

Aláírták

A Vote Leave részéről már csak azért is rossz döntés volt például a General Electric logójával kampányolnia, mert

a vállalat is ott volt a februári nyílt levél aláírói között is.

A GE-n kívül az aláírók között volt Vittorio Colao, a legnagyobb brit mobiltelefon-szolgáltató, a Vodafone vezérigazgatója, Michael O'Leary, a Ryanair légitársaság vezetője, Bob Dudley, a BP olajipari óriás igazgatótanácsának elnöke, Sir Roger Carr, a BAE Systems - a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport - elnöke, Paul Kahn, az Airbus nagy-britanniai részlegének vezérigazgatója, valamint a legnagyobb brit távközlési vállalat, a BT, és a két legnagyobb londoni repülőtér, a Heathrow és a Gatwick vezérigazgatója.

A londoni City pénzügyi szolgáltató szektorából csatlakozott a felhíváshoz a Goldman Sachs International, az HSBC, a Santander és a Standard Chartered, az ipari szektorból pedig a BMW és a BASF. A Londoni Értéktőzsde Nagy-Britannia

száz legnagyobb tőkeértékű vállalatát egybegyűjő FTSE-100-as indexéből 36 cég vezérigazgatója

csatlakozott az aláírókhoz.