Oroszország kikerült a karanténból

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Két év kihagyás után újra ellátogatnak európai politikusok és cégvezetők a szentpétervári gazdasági fórumra, azaz az orosz Davosra. A fórumon felszólal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, Juncker-kaliberű politikus a Krím elcsatolása óta nem járt hivatalos úton Oroszországban. Juncker szerint ez nem jelenti, hogy az EU az Oroszország elleni szankciók megszüntetésére készülne, az orosz külügyminiszter szerint viszont lassan megszűnik a patthelyzet Moszkva és a nyugati országok közt.
Vágólapra másolva!

Mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Matteo Renzi olasz miniszterelnök is részt vesznek a 2016-os szentpétervári gazdasági fórumon, amit sokan informálisan csak orosz Davosként emlegetnek.

2016-ban több európai cég, például a BP olajtársaság és a Nestlé is vezetői szinten képviselteti magát.

Két éve nem volt ilyen

A fórumot június 16. és 18. között rendezik. A nyugati vezetők megjelenése azért különleges, mert a megelőző két évben egyáltalán nem lehetett velük találkozni a szentpétervári fórumon. Sőt

Juncker-kaliberű európai politikus egyáltalán, semmilyen hivatalos minőségben nem járt Oroszországban, mióta Moszkva elcsatolta a Krímet Ukrajnától,

emlékeztet az AP hírügynökség.

A bizottság elnöke azért igyekezett csökkenteni látogatásának súlyát, azt nyilatkozta, senki se következtessen belőle arra, hogy az unió az Oroszország elleni szankciók feloldására készül (a szankciók felülvizsgálata augusztusban esedékes).

Juncker-kaliberű politikus két éve nem járt Oroszországban Forrás: AFP/Frederick Florin

Moszkva szerint lassan vége a patthelyzetnek

Az orosz diplomácia ugyanakkor szeretné úgy beállítani a nyugati vezetők részvételét, mint ami azt jelzi, hogy az európai politikusoknak nem sikerült meggyőzniük az üzleti vezetőket az Oroszországgal ápolt kapcsolatok felbontásáról.

Azok, akik bevezették a szankciókat, patthelyzetet hoztak létre, arról is nekik kell dönteniük, mit kezdenek ezzel a helyzettel” – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter egy nappal a fórum előtt. „De a patthelyzet szépen lassan eltűnik: a szentpétervári gazdasági fórum résztvevőinek listája ezt kiválóan tanúsítja” – mondta Lavrov.