Egyetlen fegyver van, amire az USA többet fog költeni

- SSN 779 New Mexico (SSN 779) virginia class sea trials navy u.s. navy Northrop Grumman Shipbuilding Horizontal SUBMARINE
The Virginia-class attack submarine Pre-Commissioning Unit New Mexico (SSN 779) undergoes Bravo sea trials November 26, 2009 in the Atlantic Ocean. The Navy took delivery of New Mexico from Northrop Grumman Shipbuilding four months earlier than the contract delivery date. AFP PHOTO/HO/US NAVY / AFP PHOTO / US NAVY / HO
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-flottájának jelentős része közeledik az élettartama végéhez, pótlásukról eddig nem gondoskodtak megfelelően. A haditengerészet szerint a 2020-as évek végére az Egyesült Államoknak nem lesz elég tengeralattjárója. Washington 2026-ig évi 7,7 milliárd dollárt költ új tengeralattjárókra, a rákövetkező tíz évben évi 9,2 milliárdot. Ezzel Washington katonai költségvetésében a tengeralattjáró lesz az egyetlen fegyver, amire több pénz jut majd.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 2016 és 2026 között évente átlagosan 7,7 milliárd dollárt (2,2 ezer milliárd forintot) fog új tengeralattjárókra költeni. 2026 és 2035 között ez az összeg évi 9,2 milliárdra emelkedik majd a kongresszus költségvetési hivatalának előrejelzése szerint.

Az évi 9,2 milliárd dollár már Washington hajóépítésre szánt költségvetésének fele. A katonai kiadásokat érintő megszorítások miatt előreláthatóan

a tengeralattjáró lesz az egyetlen olyan fegyver, amire az Egyesült Államok több pénzt fog fordítani, mint korábban.

Mármint az F-35-ös program mellett, de az más lapra tartozik, hiszen a vadászbombázókat három fegyvernem és tucatnyi más ország számára fejlesztik és gyártják.

Ez a pénz sem lesz elég

Az amerikai haditengerészetnek szüksége is van rá, hogy Washington ennyi pénzt fektessen új tengeralattjárókba, sőt még többre lenne szüksége, ugyanis lassan kifogy a működő példányokból, írja a Forbes.com.

A haditengerészetnél jelenleg három típusú tengeralattjáró teljesít szolgálatot:

  • Vadász-tengeralattjárók,
  • Ballisztikusrakéta-hordozók,
  • Robotrepülőgép-hordozók (ezeket a legöregebb ballisztikusrakéta-hordozókból alakították át a hidegháború után.

Pótolni kell a nukleárisrakéta-hordozókat

A haditengerészet tengeralattjáró-állományának jelentős része közeledik az élettartama végéhez, az elmúlt években pedig nem pótolták megfelelő mennyiségben a szolgálatból kivont példányokat.

A 2020-as évek végére kivonják a szolgálatból mind a négy Ohio osztályú robotrepülőgép-hordozót,

majd 2029-től fokozatosan a 14 darab Ohio osztályú nukleárisrakéta-hordozót. Ezek pótlását addigra meg kell oldani.

Elfogynak a vadász-tengeralattjárók

A Los Angeles osztályú vadász-tengeralattjárók nyugdíjazása már elkezdődött. Ezek évente hármasával épültek, így ugyanilyen ütemben vonják ki őket a szolgálatból. Viszont 1998 és 2011 között a pótlásukra csak évente egy darab Virginia osztályú tengeralattjáró épült (azóta évi kettő), vagyis az aktív szolgálatban álló darabok száma csökken.

A Los Angeles-osztály gyorsabban megy nyugdíjba, mint ahogy a Virginia-osztály hadrendbe áll Forrás: AFP/©2009 Northrop Grumman Shipbuilding/Ho

Az Egyesült Államok haditengerészetében jelenleg 52 vadász-tengeralattjáró szolgál, ha minden marad úgy, ahogy most megy, a számuk 2029-ben már csak 41 lesz.

A haditengerészet vezetése szerint minimum 48 nukleáris vadász-tengeralattjáróra van szükségük

ahhoz, hogy minden feladatot el tudjanak látni.