Vannak, akik töretlen optimizmussal várják a brit szavazást

2016.06.17. 16:28

Miközben az egész világ azt találgatja, a britek vajon hogy döntenek a jövő hétre tervezett, EU-tagságról szóló népszavazáson, van egy csoport, amelyik elég magabiztosan várja a referendumot. Az európai hedge fundok döntő többsége ugyanis úgy véli, a szigetország biztosan marad az unióban.

Az európai hedge fundok jelentős része arra számít, hogy nem történik meg a brexit. Noha tény, hogy nekik ez érdekükben is áll, mégis figyelemre méltó, hogy 79 százalékuk gondolja: a britek maradnak az EU-ban – derül ki a szektort vizsgáló Preqin kutatásából.

A komoly magabiztosság már csak azért is érdekes, mert a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nő az esélye a brexitnek. A cégek érintettsége azonban nem elhanyagolható. Az európai hedge fund menedzserek mintegy harmada nyilatkozta ugyanis, hogy a szektor teljesítményét övező vita negatívan hatott az idei első féléves teljesítményükre – írja a CNBC.

A szektor nehézségei

Globálisan ugyanis a hedge fundok idén képesek voltak eddig nyereséget elérni, az európai vállalatok azonban nem voltak ilyen szerencsések. A brexit pedig feltehetőleg nem könnyítené meg a helyzetüket.

A Peqin által követett európai alapok ugyanis idén eddig 0,46 százalékos veszteséget értek el, míg a britek 0,22 százalékos mínuszban vannak. A Peqin által vizsgált teljes hedge fund benchmark ezzel szemben 1,55 százalékot emelkedett.

Senki nem tudja, mi jöhet valójában a népszavazás utánForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a brit hedge fundok a brexit esetén. Az összesen 270 válaszadó közül a brit menedzserek 59 százaléka vár negatív hatást egy esetleges kilépéstől, míg Európa többi részén ez az arány csupán 35 százalékos.

Piaci találgatások

Az egész brexitvita egyik legérdekesebb része mindazonáltal az, hogy mely területek profitálhatnak, illetve veszíthetnek a leginkább az eseményen. Számos szakember azt valószínűsíti, hogy sokan az amerikai dollárba menekülhetnek, ami rövid távon visszafoghatja a kockázatosabb eszközöket. Hosszabb távon azonban vásárlási lehetőséget jelenthet a részvénypiacokon.

A vállalatok kezdeti alkalmazkodásai ellenszélként hathatnak, de ezt követően az amerikai részvénypiac, illetve az amerikai gazdaság stabil pontként tűnhet föl a befektetők szemében – mondta Lenore Hawkins, a Meritas Advisors vezető közgazdásza. Problémát jelenthet viszont a kilépés után, hogy Európa más országaiban is kérdésesként vetődhet föl az uniós tagság, ami elhúzódó bizonytalanságot eredményezne – tette hozzá.

Hawkins úgy véli, a brexit kezdeti hatása deflációs lenne, és akadályt állítana a multinacionális cégek és az üzleti környezet útjába. Mindazonáltal rendkívül nehéz meghatározni, hogy pontosan mi fog történni. Az igazság ugyanis az, hogy fogalmunk sincs, pontosan mi történne egy ilyen esetben – hangsúlyozta. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK