Egy év alatt 10 százalékkal nőtt a casco-díj

autókereskedés, autóhitel
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az autósok idén átlagosan 76 500 forintért kötöttek teljes körű casco-szerződést, ami csaknem 10 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért szintet. A szerződések csaknem fele legalább hét éves autóhoz kapcsolódik, a szerződők pedig évről évre egyre nagyobb arányban vállalnak a kedvezőbb díjért magasabb önrészt.
Vágólapra másolva!

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója szerint a tíz százalékos emelkedés több okra vezethető vissza.

Egyre többen kötnek cascót öreg autókra is (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egyrészt a biztosítók a kárinflációhoz igazították a díjaikat, másrészt a tavalyi első öt hónaphoz képest huszonkét százalékkal több új autó jelent meg az utakon, ezekre pedig eleve magasabb díjon köthető casco.

Az új autók átlagos casco-díja jelenleg 92 ezer forint, ami több mint 70 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltóké. Érdekes jelenség az is, hogy az évfordulós váltók esetében a díjszint az elmúlt három évben gyakorlatilag stagnált.

Bár a közvélekedés szerint a casco-szerződéseket többnyire 5 évnél fiatalabb autókra kötik, a portál statisztikája azt mutatja, hogy azok 49 százaléka minimum 7 éves autókra vonatkozik.