Kőolajat és földgázt talált a Mol Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. kőolajat és földgázt talált a pakisztáni Tal blokkban, ez a magyar olajipari cég nyolcadik találata a blokkban és a tizenkettedik az országban - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.
Vágólapra másolva!

A Mol közölte: a kutatófúrás április 17-én érte el a tervezett 5067 méter célmélységet, teszteléskor napi 2200 hordó (1 hordó 159 liter) kőolaj (bpd) és 900 hordó kőolaj egyenértékű (boepd) gáz került felszínre a Lockhart rétegből.

A közlemény idézi Berislav Gaąót, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletág ügyvezető igazgatóhelyettesét, aki szerint az új találat tovább javítja az ország energiabiztonságát, valamint csökkentette a mélyebben fekvő rétegek geológiai kockázatát, ami új növekedési potenciált jelent a Tal blokkban.

A Mol Pakisztánban öt blokkban rendelkezik részesedéssel és több mint 15 éve van jelen, az eddigi tizenkét találat közül nyolc olyan területen van, ahol a Mol a kutatás-kitermelési irányító (operátor). A Tal blokkban jelenleg napi bruttó 80 ezer hordó kőolaj egyenértéket meghaladó termelésért felel a magyar olajkonszern.

A Mol 1999-ben jelent meg Pakisztánban, 2002-ben volt az első lelőhely felfedezés, majd 2005-ben kezdődött meg az első termelés. Ennek köszönhetően 2014-re már a Mol Pakistan biztosította az ország gázszükségletének mintegy 10 százalékát, és vált az ország legnagyobb LPG (autógáz) termelőjévé, második legnagyobb olaj- és kondenzátum termelőjévé, és a harmadik legnagyobb gáztermelőjévé.