Az EU döntött az Oroszország elleni szankciókról

Vágólapra másolva!
Az unió egy évvel meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, így azok legalább 2017 júniusáig érvényben maradnak.
Vágólapra másolva!

Egy évvel meghosszabbította az Európai Unió az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása miatt hozott szankcióit - jelentette be közleményben az uniós tanács pénteken. A kereskedelmi és befektetési tevékenységeket korlátozó intézkedések a most hozott döntés értelmében 2017. június 23-ig maradnak érvényben - derül ki a közleményből.

Két éve élnek a szankciók

A két évvel ezelőtt hozott szankciók elsősorban a Krím félszigetről származó áruk exportjára és importjára, valamint a területen eszközölt befektetésekre vonatkoznak. Tiltják emellett az uniós bejegyzésű turisztikai cégek tevékenységét a félszigeten, a közlekedési, a távközlési és az energetikai szektorhoz kapcsolódó áruk kereskedelmét, az olaj-, gáz- és ásványianyag-források feltárását és kitermelését is.

A többi szankciót is hosszabbíthatják

Diplomáciai források szerint az unió fontolgatja a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerepért kirótt gazdasági szankciók féléves meghosszabbítását is. Erről jövő héten dönthetnek a tagállamok külügyminiszterei, arra hivatkozva, hogy Moszkva nem tartja be a konfliktus tartós rendezését célzó minszki egyezményekben foglaltakat.

A Krímre vonatkozó szankciók meghosszabbítása nem volt váratlan, bár a közelmúlt egyes fejleményeit megfigyelők úgy értékelték, hogy enyhülés körvonalazódik az EU–orosz viszonyban.

Juncker elment Oroszországba

Előző nap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt a szentpétervári gazdasági fórumom, Juncker-kaliberű politikus a Krím elcsatolása óta nem járt hivatalos úton Oroszországban. Ebből egyesek arra következtettek, hogy az EU a szankciók feloldására készülhet, az orosz külügyminiszter például azt nyilatkozta, lassan megszűnik a patthelyzet Moszkva és a nyugati országok közt. Juncker már akkor azt mondta, látogatása nem jelenti a szankciók végét.

Juncker a fórumon azt mondta, nem helyrehozhatatlan az Európai Unió és Oroszország viszonya, és szükség van a párbeszédre. Hangoztatta azonban, hogy az uniós szankciók feloldásának egyetlen módja a minszki megállapodások végrehajtása.

Moszkva szerint már nem fáj

Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter korábban azt mondta, az orosz gazdaság alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz, már nincs negatív hatásuk.