Több TB-t fizethet, aki nem jár szűrésre

Vágólapra másolva!
Csökkentené a rendszeresen szűrésre járók TB-jét Lázár János. Mint mondta, évente 10-15 ezer halálos megbetegedést meg lehetne előzni szűrővizsgálattal. A szakértők szerint kérdéses, jól járnának-e ezzel a rászorulók a reformmal, mivel vidéken sokan nem férnek hozzá a szűrésekhez.
Vágólapra másolva!

Kevesebb társadalombiztosítási járulékot fizethetnek a jövőben az egészségügyi szűrővizsgálatokra járók, akik pedig kihagyják, azoknak emelkedhet a közterhük – mondta Lázár János a választókörzetének rádiós fogadóóráján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ősszel javasolni fogja a parlamentnek az ötlet törvénybe iktatását. Lázár érvelése szerint Magyarországon

évente 130 ezer ember hal meg, közülük 10-15 ezer megmenthető lenne,

ha idejében állapítanák meg náluk a súlyos betegséget. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy sokkal több forrást kell fordítanunk a népegészségügyre, és be kellene vezetni három-négy kötelező egészségügyi szűrést.

A fővárosiaknak jobban megéri

Borsi Éva, a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szövetség elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, „elvileg jó ötlet, de gyakorlatilag előbb a feltételrendszert kellene kidolgozni, mivel egyelőre aligha állnak rendelkezésre megfelelő kapacitások a szűrővizsgálatok kiterjesztésére.”

Szinte csak a budapestieknek és a nagyvárosiaknak kedvezne a lépés, akik eddig is sokkal jobban hozzáfértek a szűrővizsgálatokhoz, mint a vidékiek többsége – tette hozzá a vidéki háziorvosként praktizáló elnök.

utazással együtt, ha szűrővizsgálaton akar részt venni. Erre a problémára nyilvánvalóan a mobilszűrések jelentenék a megoldást, amit az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek régóta hiába szorgalmaznak.” Borsi Éva szerint az emberek motiválására jelenleg jobb ötletek tűnik a fizetett szabadság, mint a tb-csökkentés.

Cafetériaként adható a szűrés

A szűrővizsgálatok terén jövőre újdonságot jelent az is, hogy egyes

szűréseket adómentesen adhatják juttatásként az alkalmazottaiknak

a munkáltatók. Hogy pontosan milyen egészségügyi szűrésekre vonatkozik majd ez, egyelőre nem lehet tudni.

A magyarok egészségügyi mutatói drámaian rosszak: a születéskor várható élettartam és az egészséges évek száma tekintetében Magyarország a férfiak és a nők esetében is a s

ereghajtók közé tartozik az OECD-országok között, csak Mexikóban rosszabb a helyzet.

A keringési rendszerhez köthető magyar halálozási ráta az egyik legmagasabb Európában, a cukorbetegek száma az elmúlt tíz évben megduplázódott, és kevés európai országban halnak meg többen ezzel összefüggésben, mint Magyarországon. Hasonlóan rosszak a magyarok daganatos megbetegedési és halálozási mutatói is.