Görögországban feloldhatják a tőkekorlátozásokat

görög Euro
A photo taken on february 15, 2012 shows a person holding a 1 euro coin (R) and Greek 1 drachma coin in front of a Greek national flag. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Görögország feloldhatja a tavaly bevezetett tőkekorlátozások döntő részét az év végéig - vélte a balkáni ország bankszövetségének a vezetője. Várakozása szerint a korlátozásokat ősztől fokozatosan oldják majd fel, és csak néhány intézkedés marad érvényben jövőre.
Vágólapra másolva!

A tőkekorlátozást tavaly június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett. 2014 novembere és a múlt év júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

Heti 420 euróhoz jutottak csak a lakossági számlákról Forrás: AFP/Philippe Huguen

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek. A lakosság szempontjából különösen fájdalmas, hogy heti nem több mint 420 eurót vehetnek ki azóta is számláikról, a gazdaságot pedig lefékezte, ismét zsugorodik a GDP.

A görög jegybank a héten azt közölte, hogy várakozása szerint idén 0,3 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,2 százalékos visszaesés után. Az idei első negyedévben a GDP 1,4 százalékkal zsugorodott éves szinten. A jegybank az év második felére a gazdaság élénkülésére számít.