Még a végén eltűnik az áfacsalás

eu zászló európa európai unió
Flag of the Europeaen Union, Germany, city of Hannover, 26. February 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Elszánta magát az unió, egységesíteni kívánja az Európai Bizottság a hozzáadottérték-adó (héa) szabályokat. A cél nemes: a tagállamok ezzel nagyobb szabadságot kapnak, a versenyképesség javul, a piac átláthatóbbá és tisztességesebbé válik, az online kereskedelem szabályozása leegyszerűsödik. Sőt mivel a hatékonyabb adóbeszedés uniós szinten is átlátható szabályozása növeli a beruházások értékét, munkahelyteremtő hatással is jár.
Vágólapra másolva!

A bizottság egyszerre ígér rugalmasságot és kemény fellépést:

a cél a csalás megelőzése, tisztességesebb piaci körülmények kialakítása

és persze az adminisztráció csökkentése. A Mazars értékelése szerint az Európai Bizottság valóban elszánta magát a hazánkban általános forgalmi adóként ismert adónem szabályozásának uniós szintű egységesítésére.

Fel kell számolni a rendszerhibákat

„Time to decide” – eljött a döntés pillanata, szögezi le már címében is az Európai Bizottság új, április 7-én bemutatott akcióterve, amelynek célja, hogy modernizálja a jelenlegi hozzáadottérték-adó szabályokat. A rendszerhibák felszámolása hatékonyabbá teszi az adóbehajtást, egyben csökkenti az adózáshoz kapcsolódó adminisztrációt.

Az uniós intézkedés több részlete homályos még, de előbb-utóbb hatással lesz a hazai vállalkozásokra is Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

A brüsszeli vélemények szerint az egységesített héa-övezet kialakítása azt is megkönnyíti, hogy

a hatóságok fellépjenek a határokon átnyúló kereskedelemben adódó csalás ellen.

Jó hír, hogy a Bizottság mindezt nem a szabályozás további szigorításával, hanem a rugalmasabbá tett rendszerrel kívánja elérni.

Több beruházás, több munkahely

„A 21. század kihívásaival csak egy átszabott héa-rendszer kialakítása tudja felvenni a versenyt. A cselekvési terv az első lépés abba az irányba, hogy az unióban egységes héa-területet hozzanak létre. Az akcióterv szerint ez támogatná a tisztességesebb egységes piac kialakulását, és segítene abban, hogy a versenyképesség növelése mellett a munkahelyek száma és a beruházások értéke is növekedjen” – mondta el Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Az unió jelenlegi gyakorlatát egy 2006-ban elfogadott irányelv (2006/112/EK) tartalmazza. Azóta több végrehajtási rendeletet is kiadtak, a rendszer megreformálására, észszerűsítésére.

Bár az EU-ban mindenütt létezik hozzáadottérték-adó, a héa-kulcsok meghatározása jelenleg a tagállamok hatáskörébe tartozik. Mindegyik országban van

általános héa-mérték (minimum 15 százalék), amely elvileg az összes értékesített árura és szolgáltatásra érvényes,

és léteznek kedvezményes adókulcsok, amelyek az áruk és szolgáltatások szűk körére vonatkoznak. Egyes országok bizonyos értékesítésekre rendkívül kedvezményes (de minimum 5 százalékos) adómértéket alkalmazhatnak.

Az akcióterv kulcsfontosságú lépései a következőek:

  • Csökkenteni kell a héa-rést, ami a különbség a fizetendő héa és az adóhatóságok által ténylegesen beszedett héa között. Javítani kell a tagállami és EU-n kívüli államokkal való együttműködést.
  • Egyszerűsödik az adminisztráció: az EU lebontja az akadályokat a közösségen belüli elektronikus kereskedelem területén is, különösen kis- és középvállalkozások vonatkozásában. A Bizottság célja, hogy kiterjesszék a jelenlegi elektronikus és online kereskedelemmel összefüggő One Stop Shop mechanizmus alkalmazását, és emellett támogassák az induló startupokat is.
  • A héa-kulcsok használata során több rugalmasságot kapnak a tagállamok a csökkentett adómértékek kivetése tekintetében; lehetővé kell tenni, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek egy hatékony rendszer kialakításáról, mindaddig, amíg ez nem eredményez torzulásokat a rendszerben.
  • A legizgalmasabb akciópont az egységes európai héa-terület létrehozása. A javaslat alaposan megváltoztatná a közösségen belüli termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás rendszerét, mégpedig oly módon, hogy ezeket az ügyleteket is belföldi tranzakcióként kezeli. A héa-t a származás országának szabályai szerint kellene meghatározni, de a felhasználás országának az adómértékével. Ezután a származás országa szerinti adóhatóság szedné be az adót, és továbbítaná a vélelmezett felhasználás szerinti tagállamnak.

Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere szerint az egységes, átlátható, csökkentett adminisztrációjú uniós héa-övezet megteremtése hazai vállalkozások ezreit is érinteni fogja.