Hernádi belépett az autóbizniszbe

Hernádi Zsolt
Budapest, 2015. november 13. Hernádi Zsolt, a Mol Magyarország elnök-vezérigazgatója interjút ad az MTI újságírójának a Mol fővárosi székházában 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Összesen 6 milliárd forintos miskolci beruházást nyilvánított a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek.
Vágólapra másolva!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította múlt héten a kormány a Spinto Hungária Kft. beruházásával kapcsolatos ügyeket, egy 6 milliárd forintos miskolci beruházásról van szó. Az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával lerövidítenék az üzemcsarnok, a kapcsolódó építmények, illetve infrastruktúra-fejlesztés megvalósításának idejét – írja a Vg.hu.

Érdekesség, hogy egyszer már kiemelte az ügyet a kormány – idén márciusban azonban még a Spinto-TDM Szerszámtervező és Gyártó Kft. neve szerepelt a rendeletben. Ezt a céget 2007-ben alapították, ügyvezetője a korábban a Bankár-csoportból ismert Pócs János, aki egyben tulajdonos is a cégben, Mucsányi Zoltánnal és Filep Henriettával egyetemben.

Eddig egy futballcsapatnyi társaságba invesztált a Hernádi-alap Forrás: MTI/Kovács Tamás

Végül azonban más felállásban valósul meg a beruházás: a Spinto-TDM és egy kockázatitőke-alap közös leánya lett a beruházó. A Spinto-TDM idén május 10-én megalapította a Spinto Hungária Kft.-t, amelyben rögvest nagy mozgás kezdődött. Székhelye átkerült Mezőkövesdre, 3 milliós törzstőkéje 354 millió forintra ugrott, és május végén a Spinto-TDM mellé beszállt tulajdonostársnak a Gran Kockázati Tőkealap.

Az alap kezelője a Gran Private Equity Zrt.,

amelynek a tulajdonosa Hernádi Zsolt Mol-vezér.

A 4,3 milliárd forintos alap az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramban 2013-ban elnyert forrásokból kis- és közepes vállalkozásokba fektet.

Eddig egy futballcsapatnyi társaságba invesztált a Hernádi-alap. Honlapja szerint a legújabb, a Spinto Hungária-projekt célja „egyedülálló precíziósszerszám-gyártó üzem felállítása és üzemeltetése, a kelet-közép-európai autóipar növekedésére, a magyar mérnöki tudásbázisra alapozva”.