Öt hónap alatt kilencezer csok-kérelem a bankoknál

2016.06.22. 14:54

Január és május között mintegy ötvenezren érdeklődtek a családi otthonteremtési kedvezmény iránt, a bankok 9300 igénylést fogadtak be, amelyek összértéke 23 milliárd 700 millió forint.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kiadott építési engedélyek száma egy év alatt a kétszeresére nőtt az idei első negyedéves adatok szerint, a növekedés az ország minden részén jellemző, még a vidéki kistelepüléseken is 60 százalékos.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy minden magyar család saját házhoz vagy lakáshoz jusson lehetőleg elérhető áron.

Ennek érdekében a kormány az idén 154 milliárdot, jövőre pedig 211 milliárdot fordít otthonteremtési programra, amelynek már öt eleme van: az új lakások építésére vonatkozó áfacsökkentés, a vissza nem térítendő támogatások, vagyis a csok, a kedvezményes, államilag támogatott hitel, az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok). Ez jelentős előrelépés a korábbi időszakhoz képest, amelyet leginkább a devizahitelek korszakának lehet nevezni - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy az otthonteremtési program rengeteg új munkahelyet hozhat létre, így nagyban hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez is.

Szezonja van az építkezéseknekFotó: Szabó Gábor - Origo

Úgy fogalmazott, az otthonteremtési programra hosszú távon is lehet építeni, a következő években is biztos pont lesz, vagyis amíg a kormány hivatalban van, a magyar családok számíthatnak ezekre a kedvezményekre.

Hozzátette, a baloldal kormányzása idején már felszámolt egy jól működő családtámogatási rendszert, és most is folyamatosan támadja az otthonteremtési rendszert.

Egyre nő az érdeklődés

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte, tapasztalataik szerint "a csok népszerűsége töretlen", egyre nő iránta az érdeklődés. Áprilisban és májusban jelentősen megugrott a kérelmek és a megkötött támogatási szerződések száma, az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszeresére nőtt a befogadott kérelmek száma, a támogatási összeg pedig két és félszeresére emelkedett - ismertette az adatokat.

Egyre többen érdeklődnek az új lakások iránt

Elmondta, az idei év előtt inkább a használt lakások iránt volt nagyobb az érdeklődés, ez most elmozdul az új lakások irányába, a támogatási összegek 61 százalékát már új lakás építésére vagy vásárlására használták fel az emberek. Minden második új lakásra vonatkozó támogatást elnyerő család nagycsalád, azaz három vagy több gyereket nevel - tette hozzá.

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezésForrás: Northfoto

A kormány figyeli az árakat

Kijelentette, a csok bevezetése valós igényekre reagált és valós segítséget nyújt, mert a gyermekvállalásnak gyakran akadálya a saját otthon hiánya. A kormány ezért elkötelezett az otthonteremtési program folytatása iránt - fűzte hozzá.

Az emelkedő lakásárakra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, figyelemmel kísérik az árak alakulását, és örömteli, hogy az ingatlanpiac egyre erősödik, várakozásaik szerint az otthonteremtési kedvezmény elemei hosszú távon a kereslet és a kínálat kiegyenlítődéséhez vezetnek.