Kávéval és hálózsákokkal készülnek a népszavazás eredményeire

Ijesztő veszteségek a nyugdíjpénztáraknál, magánnyugdíjpénztár-tagok döntés előtt, tőzsde, bróker
Vágólapra másolva!
Rendkívüli üzleteket köthet, aki fenn tud maradni éjszaka, miközben számolják a brexit-népszavazás szavazatait.
Vágólapra másolva!

Hosszú éjszakára készülnek a világ pénzügyi szolgáltatói, mindenki az elsők között szeretne reagálni a brexit-népszavazás eredményére - írja a Bloomberg. A JPMorgan, a Barclays és más brit pénzintézetek számos irodájában éjszakai műszakban dolgoznak, mindenhol literszámra fogy a kávé, sokan hamburgerrel vagy kínai gyorstésztával készülnek túlélni az éjszakát. Egyes irodákba hálózsákokat vittek, volt, ahol emeletes ágyakat állítottak fel, mások nap közben hazaengedték aludni az alkalmazottaikat, hogy éjszaka frissek legyenek.

Egyedülálló volatilitás

Ugyan a brit értéktőzsde és az európai tőzsdék nagy része csak a népszavazás eredményeinek érkezése után nyit, a nemzetközi tőzsdéken az időeltolódás miatt folyamatosan folyik majd a kereskedés éjszaka is, miközben érkeznek az ideiglenes eredmények.

Minden kereskedelmi iroda háborús készültségben van”

– mondta a Bloombergnek Frederic Ponzo, a GreySpark Partners pénzügyi tanácsadócég munkatársa. „Arra számítunk, hogy hirtelen emelkedik majd a volatilitás, akár nagyobb mértékben is, mint a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlésekor." Emiatt rendkívül magas hozamokra is számítanak egy-egy jól összehozott üzlet nyomán.

Ázsiában folyamatosan kereskedhetnek

Az Aite Group LLC szerint a világ tőzsdéin százmilliárd dollár nagyságrendű nyereségek és veszteségek várhatók. A GreySparknál arra is számítanak, hogy a túl sok tranzakció miatt

összeomolhatnak az online kereskedelmi rendszerek,

ahogy az történt a svájci árfolyamküszöb-eltörlés idején is, ezért már hajnalban, az igazán nagy roham előtt elindítanák a tranzakcióikat.

„A legtöbb üzletet a korai eredmények érkezése előtti egy-két órában kötik majd. A brit bankok alkalmazottai szorosan együttműködnek majd az ázsiai kollégáikkal – akkor épp a távol-keleti tőzsdék lesznek nyitva – hogy időben reagáljanak a piaci fejleményekre” – mondta Javier Paz, a bostoni Aite Group elemzője.

A londoni Seven Investment Management befektetési vezetője a Bloombergnek elmondta,

londoni idő szerint hajnali kettőkor kezdődik náluk a műszak,

erre az időre mintegy 15 milliárd dollár áll majd készen a rövid távú befektetésekre. Mint mondta, erre részben azért is szükség lesz, mert arra számítanak, sok ügyfelük is fent marad, és telefonon kér információt a befektetéseiről.

Csúcsokat dönthet a font

A legnagyobb ingadozást a devizapiacon várják a befektetők. A font árfolyama valószínűleg egész éjszaka ugrálni fog, attól függően, milyen eredményt mutatnak éppen a részben összeszámolt szavazatok. Az elmúlt hetekben a közvélemény-kutatásokat követte a font árfolyama, zuhanni kezdett, amikor a kilépés látszott valószínűbbnek, és ismét emelkedni, amikor a bentmaradás. A Bloomberg szerint éjszaka a korábbinál is nagyobb pozitív és negatív csúcsok is várhatóak, elképzelhető, hogy

a font egyetlen éjszaka alatt eléri az idei legmagasabb és legalacsonyabb árfolyamát is.

A Barclays adatai szerint világszerte mintegy 140 milliárd dollárt különítettek el a befektetők a népszavazással kapcsolatos spekulációkra. A Bank of America felmérése szerint 2001 óta nem volt még ennyi befektetésre váró készpénz a befektetők számláin.