Komoly brexit-hátrányt jósol a legújabb felmérés

CAMERON, David
Brüsszel, 2016. február 19. David Cameron brit miniszterelnök távozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén, 2016. február 19-én. A tagállamok vezetői a migrációs válságról és Nagy-Britannia uniós reformigényeiről tárgyaltak. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Újabb felmérés jósol EU-párti előnyt a brexit-népszavazáson. A Populus közvélemény-kutató szerint 55-45 százalék lehet az eredmény a maradáspártiak javára.
Vágólapra másolva!

A Populus csütörtök délután tette közzé felmérését, amely más nagy közvélemény-kutatóknál magasabb maradáspárti fölényt mért. A Populus felmérésével már elmondható, hogy szinte

mindegyik jelentős közvélemény-kutató arra számít, hogy a britek nem szavazzák meg a kilépést.

Ahogy korábban írtuk, az Ipsos által az utolsó pillanatban végzett felmérés szintén enyhe brexit-hátrányt mért.

A képet árnyalhatja, hogy egy szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott, a várható részvételről szóló felmérés szerint viszonylag kevesen mennek el szavazni, és a szavazók között felülreprezentáltak lesznek az idősebbek – mindkét faktor inkább a brexit-tábornak kedvez.

Nem lesz exit poll

Az Independetnek nyilatkozó elemző, Mike Smithson szerint azt is érdemes figyelembe venni, hogy

a legutóbbi parlamenti választásokon nagyon mellélőttek a közvélemény-kutatók,

akik közül sokan a Munkáspártot tartották esélyesebbnek a kormányalakításra, vagy legalább fej-fej melletti küzdelemre számítottak. A tavalyi választáson ehhez képest David Cameron és a Konzervatív Párt egyedül is kormányt tudott alakítani. Az Independet szerint, ha mégis a brexittábor nyer, a közvélemény-kutatók a tavalyinál is jobban leszerepelnek.

A szavazatokat még ma 10 óráig adhatják le a választók, az eredményeket várhatóan péntek reggel teszik közzé, addig csak előzetes felmérések alapján alkothatunk képet a várható eredményekről, mivel exit poll felméréseket most nem végeznek.