Vágólapra másolva!
Elfogadja a népszavazás eredményét a brit miniszterelnök és a külügyminiszter. A Philip Hammond, a külügyi tárca vezetője kármentésről beszélt, mint mondta, most a fő feladatuk a piac stabilizálása.
Vágólapra másolva!

„Úgy gondolom, a szavazás eredménye, különösen gazdaságilag nem lesz olyan jó, mintha az Európai Unióban maradtunk volna” – mondta Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek. „De most a dolgunk az, hogy elintézzük, hogy a mostani körülmények között még a lehető legjobb legyen, és az EU-val a legjobb megegyezést kössük meg.” Hammond elmondta azt is, hogy a kormány egyik fő feladata most az, hogy megnyugtassák az embereket és stabilizálják a piacokat.

David Cameron lemondóbeszédében hasonlóan fogalmazott,

megköszönte a segítséget azoknak, akik a maradás mellett kampányoltak,

különösen azokat a politikusoknak, akik félre tudták tenni a pártellentéteket. Egyben gratulált a brexitkampánycsapatának, mint mondta, az emberek döntöttek, amit tiszteletben kell tartani, a kilépést végre kell hajtani.

A királynő is beszédet mond

Cameron emellett igyekezett megnyugtatni a befektetőket. „Biztosítom a piacot és a befektetőket arról, hogy a brit gazdaság alapvetően erős. Szintén biztosítom az európai országokban élő briteket és az itt élő európai állampolgárokat, hogy a helyzetük nem fog azonnal megváltozni.

ahogy az áruk és szolgáltatások cseréjében sem” – mondta.

Elmondta azt is, hogy a kormány hétfőn rendkívüli ülést tart, és a brit jegybank pedig bejelenti, milyen lépéseket tesznek a brexit okozta tőzsdepánik kapcsán. Kitért arra is, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat Brüsszellel a kilépés pontos körülményeiről, amihez

a skót, walesi és az északír kormányok együttműködését kérte.

Elmondta azt is, hogy délelőtt beszélt a királynővel is, aki a parlamentben mond majd beszédet a brit kilépésről.