Hatalmas szárnyalás előtt a napenergia

2016.06.25. 14:37

Mintegy hatszorosára nőhet a napelemekből előállított energia mennyisége 2030-ig, ahogy a termelési költségek jelentős csökkenésével versenyelőnyt szereznek a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben – mondja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. 

A fotovoltaikus technológiát használó napelemek 2030-ra 8-13 százalékát adhatják a globális energiatermelésnek, szemben a tavalyi év végén tapasztalt 1,2 százalékkal – idézi a Bloomberg a megújuló energiával foglalkozó szervezet jelentését. A fotovolatikus rendszerből előállított energia átlagos költsége ugyanis mintegy 59 százalékkal zsugorodhat 2025-ig. Ezzel pedig egyre több esetben ez lesz az energiatermelés legolcsóbb módja – teszik hozzá.

A megújuló energiák ezzel az olyan fejlett gazdaságokban, mint Európa vagy az Egyesült Államok helyettesítik a nukleáris energiát, és visszafogják a gázból és szénből származó elektromosság-kitermelést – vetíti előre a Bloomberg New Energy Finance. Ráadásul a 2030-as évekre még akkor is a napenergia lesz a legolcsóbb a világ legtöbb területén, ha a kínálati többlet lenyomja a gáz és a szén árát – derül ki egy közelmúltbeli kutatásból.

Versenyképes árak

Mivel pedig a napenergia minden ésszerű forgatókönyv szerint egyre olcsóbbá válik, a Bloomberg New Energy Finance előrejelzése szerint a fotovoltaikus rendszerek 2040-re a teljes elektromosság-kibocsátás 15 százalékát adják majd.

Nagy menetelés előtt a napenergiaForrás: AFP/Mehdi Fedouach

A napelemek számára a legvonzóbb piacok 2020-ig Brazília, Chile, Izrael, Jordánia, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Dél-Afrika, Szaúd-Arábia és Törökország lesznek – véli a nemzetközi szervezet. A globális kapacitás ezzel együtt 1760-2500 gigawattig emelkedhet 2030-ra, szemben a tavalyi 227 gigawattal – teszik hozzá.

Egy új világ

Emellett – jegyzik meg – az okoshálózatok, vagyis azok, melyek képesek kezelni és elosztani a különböző forrásokból előállított energiát, kiegészülve az új tárolási technológiákkal, szintén a napenergia növekvő szerepét segítik majd elő.

A költségeket tekintve, 2015-ig az üzemi méretű napelemes rendszerekből előállított elektromosság átlagos költsége 13 cent volt kilowattóránként. Ez még több, mint a szén- és gáztüzelésű erőművek 5-10 centes költsége. A napenergiával működő áramszolgáltatási rendszerek kiépítésének átlagos költsége viszont 79 centre csökkenhet wattonként 2025-re, szemben a tavalyi 1,80 dollárral. A széntüzelésű energiatermelés költségei nagyjából 3 dolláros szinten mozognak wattonként, míg a gáznál ez az összeg 1 és 1,30 dollár között áll – írja a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK