Mindenki a britek döntéséről beszél

2016.06.26. 15:31

A britek népszavaztak a héten az uniós tagságukról, és úgy döntöttek, hogy elhagyják az Európai Uniót. Az MNB nem nyúlt az alapkamathoz, az állam bankot vett, magyar kutatók rákgyógyszert fejlesztettek ki, míg Wáberer évtizedek után otthagyja a kamionbizniszt. A Moody's leminősítheti, az MNB feljelentheti a Spéder Zoltán vezette FHB-t. Ez volt a héten a gazdaságban. 

A brit népszavazás előtt több felmérés is arra jutott, hogy az EU-pártiak vezetnek: az Ipsos MORI 52:48 százalékos arányt mutatott az EU mellett szavazók javára, de ugyanerre jutott a Populus közvélemény-kutatása is (55:45). 

A kilépésről szavaztak a britekForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A csütörtöki referendum előtt a fogadóirodák szerint is az volt a valószínűbb, hogy a „meccset” az EU-pártiak nyerik. 

A britek a kilépés mellett döntöttek 

Az egész világot megdöbbentette a britek döntése arról, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. A leadott voksok 52 százaléka állt a kilépés mellett. 

 • A font és a londoni tőzsde a hírre azonnal beszakadt, a brit pénz harmincéves mélypontra esett. A forint is gyengült.
 • David Cameron brit miniszterelnök bejelentette lemondását. 
 • A kilépéspártiak vezetője, Boris Johnson szerint az Egyesült Királyságnak nem kell kapkodnia a kilépéssel, de az EU vezetői azt nyilatkozták, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, minél előbb el kell kezdeni a válópert, vagyis a kilépési tárgyalásokat. 
 • Az EU szinte minden vezetője arról beszélt, hogy a brit szavazás után újra kell gondolni az uniót. 
 • Skócia és Észak-Írország többsége a maradás mellett szavazott, újra az asztalra került egy népszavazás Skócia függetlenségéről, illetve Észak-Írország Írországhoz való csatlakozásáról, később pedig már az is felmerült, hogy akár London is kiválhat az Egyesült Királyságból. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vasárnapi tisztavatásán, a budai Várban azt mondta a brit népszavazásról, hogy az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, ismét saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, "nem kérnek többé a kioktatásból", elegük lett a bizonytalanságból, a bénultságból, "a tettek nélküli szóözönből" és abból, hogy lassan nem érezhették otthon magukat Európában. 

Leminősítik a briteket

Röviddel az eredmények után a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor's jelezte, hogy „tarthatatlan” Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű „AAA” hitelminősítése. 

A rivális Fitch és Moody’s hitelminősítők még a népszavazási kampány kezdete előtt megvonták a maguk „AAA” besorolását Nagy-Britanniától, ráadásul a Moody’s már a szavazás után is rontott a britek adósbesorolásának kilátásain

Még több brexit:

Nyert a Közgép, újra pályázhat 

A másodfokon is igazat adtak a Közgépnek, így Simicska Lajos cége újra indulhat a hazai közbeszerzési eljárásokon. A bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, azaz, hogy 
a Közgép nem követett el hamis adatszolgáltatást. A másodfokú döntésnek az a következménye, hogy a felperes mentesül a közbeszerzésektől való eltiltás alól. Simicska Lajos cége már egy éve a partvonalon kívülről szemléli a hazai tendereket, és a korábbi évekkel szemben 2015-ben szinte alig tudott elnyerni állami megbízást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Mindezek ellenére a Közgép tavaly is jó évet zárt, bár a Duna Aszfalt megdöntötte az egyik korábbi rekordját.

Az MNB nem nyúlt az alapkamathoz

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács a keddi ülésén, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. 

A testület a kamatfolyosó feltételeit is változatlanul hagyta, az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. 

Leminősíthetik és feljelenthetik a Spéder vezette FHB-t

A Moody’s a héten meglebegtette a leminősítés lehetőségét a Spéder Zoltán vezette FHB-bank fölött. Az Index tulajdonosának a bankjától szerettük volna megtudni, hogy az állam kárára végrehajtott tőkeemeléssel felhalmozott milliárdok hová tűntek egyik napról a másikra, valamint, hogy hogyan keletkezett veszteség a cégben. A Magyar Nemzeti Bank azt fontolgatja, hogy feljelentést tesz a Spéder Zoltán vezette FHB ellen.  A 168 Óra írása szerint a 2012-es és 2013 eleji eurókötvény-kibocsátással kapcsolatban merülhetett fel a tőkebefektetési csalás gyanúja. 

Új rákgyógyszert fejlesztettek ki magyar kutatók

A Servier kutatói kifejlesztettek két olyan molekulát, amelyek ígéretesnek bizonyulnak, hogy a gyógyszerfejlesztés következő lépcsőjében, a klinikai fázisban bizonyítsanak. A gyógyszer a daganatos betegségben szenvedőknek lehet segítség, jelentette ki Kothschi András, a Servier gyógyszerkémiai kutatóintézetének vezetője. 

Az egyik molekulát az agresszív vérrák, a másikat pedig a végbélrák kezelésében használhatják, mondta Jan-Frederic Kesselhut, a Servier Hungária vezérigazgatója. 

Az állam bevásárolta magát az Erstébe

Aláírták az Erste Bank-részesedés vásárlási szerződésétaz állam 38,9 milliárd forintot fizet az Erste Bank Hungary 15 százalékáért. A költségvetésben még 32 milliárd forintot szántak erre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírás után elmondta: 

 • a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg a kisebbségi tulajdonrészt, 
 • a bankot továbbra is az Erste fogja irányítani, 
 • a magyar kormány egy-egy tagot delegál a bank igazgatóságába és a felügyelőbizottságba, 
 • a magyar állam megfelelő szavatossági és kártérítési rendszerben jut a banki részesedéshez. 

Áfacsalásra gyanakodnak az étolajak környékén

Gyanúsan olcsó, cseh, ukrán, szerb és horvát gyártmányú étolajak jelentek meg az áruházakban, szakértők szerint a Magyarországon előállított termékekhez képest 100-200 forintos árkülönbséget áfacsalással lehet csak elérni. A Magyar Nemzet szerint a Magyarországon előállított étolaj jellemzően 400–510 forint literenként, míg az említett külföldi termékek között akad olyan, amit 309 forintért árulnak. 

Trükköznek az áfával?Forrás: MTI/Rosta Tibor

A szakértők szerint rendkívül furcsa, hogy például az egyik terméken gyártóként Horvátországot tüntették fel, de ott gyakorlatilag nem terem napraforgó, amiből étolajat lehet készíteni.

Heti kisokos:

Mi jöhet a meglepő magyar adat után?

A Takarékbank szerint idén 2,1, jövőre 3,3 százalékos lehet a magyar GDP-növekedés. Elemzőik szerint az első negyedéves visszaesés csak technikai jellegű volt, az EU-s forráslehívás lassulásával függhet össze, mert közben más mutatók emelkedtek. 

Ez is a magyar gazdaságban történt:

Korai temetni az idei növekedést

Van még erő a magyar gazdaságban, korai temetni az idei növekedést, egyre meghatározóbb szerepe lesz a belső fogyasztásnak – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentés ismertetésén. 

Az MNB továbbra is azzal számol, hogy 

 • 2016-ban a magyar gazdaság 2,8 százalékkal bővül, 
 • 2017-ben pedig a növekedés 3 százalékra gyorsul. 

Ilyen még nem történt a magyar gazdaságban

Kiváló lehetőséget jelent az országnak, hogy egyszerre valósul meg a stabil növekedés és a pénzügyi egyensúly, jelentette ki Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója. Mint mondta, 2010-ben egy fiskális, míg 2013-tól egy monetáris fordulat volt az országban. 

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős igazgatója szerint csak a versenyképesség javításával növelhető a gazdasági felzárkózás. 

Korábbi összefoglalóink: