A vizsolyi patikus tízezreknek adott vény nélkül tudatmódosító szereket

Új út a rák kezelésében: minden, amit az immunonkológiáról tudnod érdemes gyógyszer orvosság pirula dr. life
Vágólapra másolva!
Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és 5 millió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mert a patika vényköteles gyógyszereket adott ki vény nélkül.
Vágólapra másolva!

Patikabezáratás nagyon ritkán történik Magyarországon közölte Dr. Pozsgay Csilla az OGYÉI főigazgatója. A tisztigyógyszerészek a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták.

Ez idő alatt 28 féle, összesen 23.758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott,

melyekből 21 készítmény (18.157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik.

Ezeket a gyógyszereket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában.

A vizsolyi gyógyszertárat bezárták, mert húszezer doboz olyan gyógyszert adott ki a patikus, amik komoly tudatmódosító szerek Forrás: Dreamstime

A legnagyobb mennyiségben Xanax-ot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített jogszerűtlenül a patika. A vény nélkül kiadott tételek listáján megtalálható a Contramal, az Eunoctin, a Germicid, a Helex, a Noacid, a Peritol, a Proviron, a Ralgen, a Seduxen, a Stilnox és a Zopigen is.

A gyógyszertár a vizsgálat alapján mindösszesen

26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer

kiadása során követett el szabálysértést.

Forrás: Thinkstock

A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta:

Ezek a szerek olyanok, mint a drog

Ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő készítmények, melyek a megfelelő orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a szereknél kiszámíthatalan hatások, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal – mondta dr. Pozsgay Csilla.