Háromezer brit cég Magyarországon

2016.06.28. 16:34

Csaknem háromezer hazai cég tulajdonosi hátterében találhatóak brit érdekeltségű cégek vagy magánszemélyek – vélhetően őket az átlagnál is jobban érinti majd Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Magyarország EU-ba történő belépése óta folyamatosan növekszik azon cégek száma, amelyek közvetlen tulajdonosai Nagy-Britanniához köthetőek. Ez a növekedés annak ellenére nem állt meg, hogy a hazai cégek száma csökkenő tendenciát mutat az elmúlt 3 évben - írta az Opten.

A közvetlen tulajdonosi kapcsolaton túl ott vannak még azok a cégek, amelyek közvetett tulajdonosi láncon keresztül kapcsolhatóak a szigetországhoz. Így vizsgálva a tulajdonosi hátteret, már 2964 Magyarországon bejegyzett brit érdekeltségű cégről beszélhetünk.

Forrás: Opten

A közel háromezer cég teljesítménye már nemzetgazdasági szinten is kimutatható, hiszen több mint 73 ezer alkalmazottnak adnak munkát,éves árbevételük pedig megközelíti a 8000 milliárd forintot. A britek emellett a legnagyobb hazai cégek jelentős részében ott vannak kisebb-nagyobb tulajdonosi részesedéssel.

A cégek kötődése Nagy-Britanniához rendkívül eltérő. A brit háttér nem jelent feltétlen export-import kapcsolatot, és tulajdonosi befolyás mértéke is változó.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Tulajdonosi szerkezettől függetlenül minden céget érinthet valamilyen szinten a brexit, amelyek Nagy-Britanniába exportálnak, vagy onnan importálnak, de azokat is, akiknek ilyen cégekkel van üzleti kapcsolataik - írta az Opten.

A hazai cégbázis jelentős részére lehet kisebb-nagyobb hatással a britek kilépése, a hatás mértéke és minősége még kérdés. Vagyis, hogy jó vagy rossz hatással lesz-e a kilépés ezekre a cégekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK