A brexit népszavazás eredménye nemcsak a pénzügyi piacokat érinti. A művészeti aukciós üzletek központja ugyanis Nagy-Britannia, ahol a nagy cégek most lélegzetüket visszafojtva várják a következményeket. Ők lehet, hogy rosszul, a vevők viszont akár jól is járhatnak.

Tavaly a globális művészeti aukciók teljes értékének 19 százaléka volt köthető Nagy-Britanniához, ami messze a legnagyobb részesedésnek számít Európában. Ezt támasztja alá, hogy a második helyezett Franciaország mindössze 5 százalékot tudhat magáénak – idézi a CNBC a TEFAF jelentését.

Ráadásul nemrégiben egy szakmai felmérés során a válaszadók 58,2 százaléka nyilatkozta azt, hogy a brexit negatív hatást gyakorolna a művészeti piacra. Mindazonáltal a Sotheby's aukciósház pénzügyi igazgatója, Michael Goss úgy nyilatkozott, töretlen a hitük abban, hogy a vállalat továbbra is fejlődni tud, illetve képes alkalmazkodni bármilyen környezethez, melyet a brexit előidéz.

A közeljövő tekintetében Goss azt mondta, minimális hatásra számítanak a pénzügyi pozíciójukban, mivel a fontban folytatott üzleteik erősen fedezve vannak a devizapiaci kilengések ellen. Mi több, a brexit utáni árfolyamok akár még növelhetik is a Londonban értékesített műkincsek vonzerejét a nemzetközi vásárlók szemében ezen a héten.

A gyenge font a művészeti piacot is érinthetiForrás: http://www.downies.com/

Ezzel párhuzamosan a Phillips aukciósház kommunikációs igazgatója, Michael Sherman szintén kiemelte, hogy rövid távon nem számítanak érdemi változásokra, a távoli jövő hatásairól pedig még korai lenne nyilatkozni. Kiemelte azonban, hogy napjainkban a művészeti piac egy igazán globális terep, ahol az eladók és a vevők a világ minden tájáról érkeznek.

A kezdeti sokkhatást az okozta, hogy a font pénteken 30 éve nem látott mélypontra zuhant, hétfőn pedig tovább folytatta a gyengülését. Amennyiben viszont a font kitartóan gyenge marad, az akár fel is keltheti a nemzetközi befektetők – különösen az USA-ból és Ázsiából – reményét abban, hogy jó üzletet csinálhatnak. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a Christie's-nél is a nemzetközisége miatt bíznak a művészeti piac jövőjében.