Kétszáz milliós bírságot szabott ki az MNB

épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY tér városkép épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY tér városkép Budapest, 2011. december 22.
A Szabadság tér a főváros V. kerületében. Jobbról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete látható.
MTI Fot
Budapest, 2011. december 22. A Szabadság tér a főváros V. kerületében. Jobbról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete látható. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 195,8 millió forint bírságot szabott ki a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságokkal szemben, és megtiltotta, hogy azok engedély vagy bejelentés hiányában befektetési szolgáltatási, illetve függő ügynöki tevékenységet végezzenek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást, hogy a Belize-ben, illetve a Seychelle-szigeteken székhellyel rendelkező, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. elnevezésű társaságok végeznek-e, vagy végeztek-e – rendszeres gazdasági tevékenységük keretében – az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Forrás: MTI/Kallos Bea

A jegybank megállapította, hogy sem a Seychelle-szigeteken, sem a Belize-ben bejegyzett vállalkozás nem rendelkezett jegybanki engedéllyel, ennek ellenére a társaságok kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végeztek tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – az MNB által ugyancsak vizsgált 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB határozatában összesen 195,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzenek.