Úszik a világ a negatív kötvényekben

kamat, hozam, kötvény, profit
 Finanzwirtschaft Freisteller Geld Geldschein Geldstück Glas ILLUSTRATION Kalkulation Konzept Münze Papiergeld Sicherheit Spardose Sparkonto Sparsamkeit Symbolbild Symbolfoto Verantwortung Vermögen Versicherung Vorsorge Za
Glass vessel with notes and coins kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
A negatív hozamú globális adósságállomány egyre elképesztőbb magasságokba emelkedik. A brexti-népszavazás következtében immáron 11,7 ezer milliárd dollárnyi állampapír forog negatív hozammal a világban.
Vágólapra másolva!

Ahogy kiderült, a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak, a befektetők világszerte elkezdtek menedékbe húzódni. Ezzel pedig

május vége óta 12,5 százalékkal, 11,7 ezer milliárd dollárra, emelkedett a globális negatív hozamú kötvényállomány

– írja a CNBC a Fitch Ratings jelentése alapján.

Ráadásul a növekedés legfontosabb tényezője a lejárati idők kitolódása volt. A legalább hétéves lejáratú negatív hozamú papírok összmennyisége ugyanis 2,6 ezer milliárdra duzzadt, ami közel duplája az április szintnek.

A brexittel megtoldott globális növekedési aggodalmak

tovább fűtötték az igényt a jó minőségű állampapírok iránt

– hangsúlyozta a Fitch. A széles körben elterjedt nem konvencionális monetáris intézkedések (eszközvásárlás, negatív betéti ráták) pedig nagymértékben hozzájárultak a mínuszok idei fokozódásához – tették hozzá.

kamat, hozam, kötvény, profit, pénz, Forrás: dreamstime

Az igazán agresszív monetáris akcióival, Japán élen jár a negatív hozamok terén – összesen 7,9 ezer milliárd dollárral, ami ebben a hónapban 18 százalékos bővülést jelentett. A német 10 éves papír nemrégiben szintén negatív tartományba csúszott, és összesen több mint ezer milliárd dollárnyi német és francia kötvény forog negatív hozammal. Ezzel együtt Svájcban is negatív hozamokkal találkozhatnak a befektetők. A svájci 10 éves papír közép-európai idő szerint csütörtök reggel mínusz 0,502, míg a német mínusz 0,107 százalékon állt. A brexit ellenére a brit 10 éves állampapír hozama nem csúszott mínuszba, és csütörtök reggel 0,976 százalékon állt.

Mindazonáltal a lejárati idők kitolódása egyre nagyobb kockázatot is jelent, mivel a nagy kötvénybefektetők jövedelmei folyamatosan csökkennek. A Fitch azt is kiemelte, hogy

az amerikai dollár mozgása szintén hozzájárult az összképhez.

A zöldhasú csökkenése a japán jennel szemben ugyanis 600 millió dollárt tett hozzá az 1,3 ezer milliárdos, dollárban denominált negatív hozamú adósság bővüléséhez.