Nagy lépésre készül az ALTEO

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta az ALTEO Group anyavállalata, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. nyilvános részvény-kibocsátási tájékoztatójának közzétételét, ezzel megnyílt az út a smart energy management szolgáltatásokat nyújtó vállalat őszre tervezett nyilvános részvényértékesítése előtt. 
Vágólapra másolva!

A tervezett tőkepiaci forrásbevonással a vállalatcsoport növekedési stratégiájának megvalósításához kívánja biztosítani azt a saját erőt, amelynek segítségével az ALTEO Group a következő években 10-14 milliárd forint értékben tervez befektetést és beruházást megvalósítani. A vállalatcsoport szakértői szerint a várhatóan jövő januárban életbe lépő új megújulóenergetikai támogatási rendszer, illetve a vállalatok növekvő igénye az okos energetikai megoldások iránt jelentős növekedést prognosztizál az ALTEO által megcélzott szegmensben. A jelenleg még részvényár (ársáv) nélküli kibocsátási tájékoztató az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. honlapján és a közzétételi helyeken elektronikus formában elérhető – derül ki a vállalat közleményéből.

„Az ALTEO részvények őszre tervezett nyilvános kibocsátása során az intézményi mellett hangsúlyosan számítunk a magánbefektetőkre is. Az iparág és a szakmailag felkészült magyar vállalatok előtt az elkövetkező években kiemelkedő lehetőségek nyílnak majd meg, amelynek részeseivé szeretnénk tenni a kisbefektetőket is. Régóta tervezzük ezt a lépést, a vállalat már évekkel korábban felkészült erre, de most úgy látjuk, hogy

– mondja Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója. Ugyanakkor hozzátette: „A nemzetközi tőkepiacok történései hatással lehetnek a tőkebevonást érintő végső tulajdonosi és igazgatósági döntésekre, de jelenleg minden érdekelt elkötelezett a részvényértékesítési program őszi elindítása mellett.”

A szigorú gazdálkodási politika mentén működő ALTEO Group korábban is mindig konkrét projektek és ügyletek megvalósításának finanszírozása céljából fordult a tőkepiaci forrásbevonás felé. „Jelenleg 38 milliárd forint értékben azonosítottunk a vállalat számára számításba vehető befektetési és beruházási lehetőségeket. Ezek közül

az elkövetkező években legalább 10-14 milliárd forint értékben szeretnénk projekteket megvalósítani.

A tőkebevonás célja az ezekhez szükséges saját tőke biztosítása” – emeli ki a vezérigazgató, aki szerint az Országgyűlés által a közelmúltban elfogadott megújulóenergetikai támogatási rendszer, illetve az iparvállalatok egyre növekvő igénye az okos energetikai megoldások és szolgáltatások iránt kiváló lehetőséget teremtenek az ALTEO Group növekedéséhez.

A 2017-ben életbe lépő megújuló- és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (röviden METÁR) bevezetésével Magyarország teljesítheti az Európai Unió felé vállalat 14,65 százalékos megújuló energia-részarányt. A hazai energetikai iparág által immáron öt esztendeje várt támogatási rendszer az ALTEO vezetése és az általános iparági vélemények szerint körülbelül

600 milliárd forintnyi fejlesztést tesz majd lehetővé

az iparág szakmailag már bizonyított hazai vállalatai számára. Az ALTEO Group jelenleg több projekt előkészítésén dolgozik, amelyek a METÁR rendszer kapacitástendereinek kiírására várnak.

Az előző évben a vállalat konszolidált árbevétele meghaladta a 10 milliárd, EBITDA-ja pedig az 1,4 milliárd forintot; míg 2016 első negyedévét 917 millió forintos EBITDA-val és 538 millió forintos nettó eredménnyel zárta a vállalat. A sikeres 2015-ös év eredményeiből a társaság közel 200 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, amely részvényenként 120 forintot jelent.