Figyelmeztettek: most jön még csak a feketeleves a piacokon

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Mindenkit figyelmeztet a Bank of America, aki már úgy gondolta, fellélegezhet a brexitet követő sokkhatás után. A bank szerint ugyanis csak idő kérdése, hogy az amerikai részvények újabb hatalmas pofont kapjanak.
Vágólapra másolva!

A Bank of America Merrill Lynch üzenete egyszerű. Csak azért, mert

az S&P 500 index több mint 90 százalékát ledolgozta a brexitet követő veszteségeknek,

még szó sincs arról, hogy az USA megkönnyebbülhet. A bank elemzője úgy látja, a brit uniós kilépés (brexit) felől érkező újabb csapások alaposan megüthetik az amerikai részvényeket – írja a CNBC.

Igencsak nyugtalanító, hogy az elmúlt negyedéves jelentésekben az S&P 500-vállalatoknak

csupán 26 százaléka említette egyáltalán a brexitet

– mondta Savita Subramanian, a Bank of America részvénypiaci stratégája. Hozzátette, csak igen kevés cég radarján szerepelt a brit népszavazás, most pedig szembe kell nézni az alacsonyabb európai növekedési lehetőségekkel és egy potenciális brit recesszióval is.

Kockázat a radaron

Subramanian szerint a 2017-es év lehet az, amikor a brexit a legnagyobb fájdalmat okozza majd az amerikai vállalatoknak. Az első jelek azonban már érzékelhetők lesznek a második negyedéves gyorsjelentési szezonban is, amely a jövő héten kezdődik – tette hozzá.

A nagy kérdés az lesz, hogy a vállalatok mihez kezdenek majd az európai érdekeltségeikkel. Az amerikai cégeknek ugyanis Európa komoly – akár több mint 20 százalékos – bevételforrást jelent – mondta a stratéga.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Legutóbbi jegyzetében Subramanian hangsúlyozta a bank részvénypiacokkal kapcsolatos hangulatmutatóját, amely három éve a legalacsonyabb szintre esett. Noha ez általában egy bikapiac közeledtét jelzi, a stratéga

ragaszkodik a 2000 pontos év végi S&P várakozásához,

ami a legalacsonyabb a Wall Streeten, és mintegy 100 ponttal alacsonyabb a mutató pénteki zárószintjénél.

Ráadásul a brexit lehetséges negatív hatásai mellett az elemző megjegyezte, a piacok egy szezonálisan is gyenge időszak előtt állnak. A vállalatoknak pedig manapság igen nehéz tőkét bevonniuk, miközben a mérlegekben az adósságok 2007 óta nem látott szinteken állnak – jegyezte meg az elemző. Ez a forgatókönyv pedig általában egy bikapiac végét jelzi.

Trükkök és hozamok

Kiemelte, számos olyan vállalati technikát látunk ma, mint a felvásárlások, összeolvadások vagy részvény-visszavásárlások, amelyek képesek nyereséget generálni, de nem „valódi” eredménnyel, hanem pénzügyi mechanizmusokon keresztül. A brexit sokkja pedig úgy ütött be kívülről, hogy a belső piaci környezet már egyébként is törékeny volt.

Mindazonáltal – jegyezte meg Subramanian – az alternatívák hiánya és a hangulat mindezek ellenére is bikapiacot eredményezhet. Egyrészt ugyanis sok befektető menekülhet biztonságosnak vélt amerikai eszközökbe. Másrészt pedig az osztalékot kívánó S&P-papírok 60 százaléka még mindig magasabb hozamot kínál, mint a 10 éves amerikai állampapír.