Folyamatosan nő a bejelentett üres álláshelyek száma

Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő a bejelentett üres álláshelyek száma, a legnagyobb bajban az informatikai és kommunikációs szektor van, ahol az első negyedévben az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni - írta hétfői számában a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A lap hozzátette: ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. A Világgazdaságnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára azt mondta, egy tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy

22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van Magyarországon.

A nagy különbség oka, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek - írta a lap.

Major Gábor szerint az informatikában a növekvő szakemberigénnyel nem tud lépést tartani a felsőoktatás, a jelentkezők és felvettek aránya is csökken, ráadásul a felvettek 50-60 százaléka "lemorzsolódik".