Több mint 500 tonnával emelkedett a tőzsdén kereskedett alapokban tartott arany mennyisége a januári mélypont óta, ami egyre növekvő aggodalmakra utal. A lassú növekedés, a kamatemeléstől valószínűleg tartózkodó amerikai jegybank, illetve a brexit-népszavazás egyaránt a befektetői idegességet fokozzák.

Az aranyban utazó tőzsdén kereskedett (ETF) alapoknál 6,6 tonnával 1959,1 tonnára bővült az eszközállomány pénteken, ami jelentős megugrás a január 9-én mért 1458,1 tonnához képest – derül ki a Bloomberg adataiból. Az eszközállomány csak a múlt héten 37 tonnával nőtt, azt követően, hogy a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak.

Az ETF-ekkel ugyanúgy lehet kereskedni, mint a részvényekkel, és lehetővé teszik a befektetők számára, hogy aranyat vegyenek és adjanak el, fizikai szállítás nélkül.

Ráadásul a nemesfém árfolyama júniusban több mint két éve nem látott magasságokba emelkedett. Ebben a brexit mellett közrejátszott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hezitálása a kamatemeléssel kapcsolatban, de az arany árát fűtötték a Japánban és Európában elterjedő negatív ráták is. Számos bank pedig, mint a Goldman Sachs, megemelte az aranyra vonatkozó árfolyamkilátásait, ahogy a brexit után a 10 és 30 éves amerikai állampapírok hozamai rekord alacsony szinteket ütöttek meg.

Az arany unciánkénti árának idei alakulása (amerikai dollár)Forrás: Investing.com

A Goldman a múlt hónapban unciánként 100 dollárral emelte meg a három, hat és 12 hónapos árfolyam várakozását az aranyra, arra hivatkozva, hogy a befektetők keresni fogják a menedékeszközöket. A nemesfém ralija mindeközben a kitermelő cégek részvényeit is segítette. Az Evolution Mining vezetője például a múlt héten jelezte, az arany árának változása egy jelentősebb bikapiac kezdetét is jelentheti. Az Evolution Sydney-ben jegyzett részvénye hétfőn mintegy 8,9 százalékot erősödött a pénteki 11 százalékos emelkedés után.

Mindazonáltal nem mindenki ennyire optimista az arany árával kapcsolatban. A Credit Suisse befektetési stratégája, Jack Siu például közölte, a bank semleges pozícióból figyeli a nemesfém alakulását – írja a CNBC. Ezzel együtt a következő három hónapban unciánkénti 1300 dolláros árfolyamra számítanak, de 12 hónapos távlatban csupán 1150 dollárosra.

Az arany árfolyama közép-európai idő szerint hétfő délután több mint 1 százalékos emelkedéssel unciánként 1353 dolláron állt.