Eljön a kockázati tőke ideje

kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Csak a brit kilépéssel kapcsolatos félelmek elegendők voltak ahhoz, hogy a második negyedévben több mint harmadával csökkenjenek a kockázati tőkebefektetések Európában. Mindazonáltal a britek EU-ból való kilépése akár komoly lehetőségeket is rejthet magában.
Vágólapra másolva!

Most, hogy a britek az EU-ból való kilépésre (brexit) szavaztak, mindenki a jövőbeni hosszú távú következményeket latolgatja. A technológiai cégek finanszírozásában utazó New York-i ff Venture Capital társalapítója úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy az európai technológiai központok most sorban állnak majd a legfényesebb brit tehetségekért.

Mindeközben John Frankel arra számít, a brexit kiváló lehetőségeket is kínálhat a fiatal vállalkozásoknak. Előrejelzése szerint ugyanis a következő években több brit cég akar majd az USA-ba költözni a relatíve stabil és nyitott piac miatt.

Mi több, Frankel úgy véli, amennyiben továbbra is folytatódnak a piaci aggodalmak a brexit utóhatásai miatt,

úgy nyílnak meg az új lehetőséget a kockázati tőkések számára is.

A startupok ugyanis természetes kedvezményezettjei a gazdasági lassulásnak. Felszabadítják a tehetséget az új ötletekhez, az emberek pedig ilyen helyzetben elkezdenek vonzódni a fiatal cégek által produkált relatív növekedéshez – tette hozzá Frankel.

A fiatal cégek még nyerhetnek is a brexittel Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A globális lassulás ciklikus hatással lehet a nagyobb startupokra, de a nemzetközi kitettségekkel rendelkező Nagy-Britannián kívüli befektetők valószínűleg többet kapnak vissza a befektetett pénzükért – jegyezte meg.

A globális gazdaság lassulásával – mondja Frankel – a kockázati tőke az egyik olyan terület, amely továbbra is

képes kétszámjegyű hozamokat produkálni.

Ez pedig igencsak vonzó a tőke számára, melynek érkezése csupán idő kérdése.