Utoljára 125 milliárdot kaptak a vállalkozások az MNB-től

2016.07.05. 15:15

A növekedési hitelprogram, azaz az nhp harmadik, kivezető szakaszában az idén eddig 4600 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vett igénybe finanszírozást mintegy 125 milliárd forint összegben.

A jegybank tájékoztatása szerint ezzel a program korábbi szakaszaival együtt több mint 33 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) jutott hitelhez, 2251 milliárd forint összegben.

Az MNB 2016 elején a bankok piaci hitelezésre való átállását elősegítő növekedéstámogató program (ntp) részeként indította el az növekedési hitelprogram harmadik, kivezető szakaszát, amelynek két pillérében 2016 végéig van lehetőség – kizárólag beruházásokat finanszírozó – hitelszerződések megkötésére.

Többezer vállalkozás kapott hitelt

A jegybank közleménye szerint a program harmadik szakaszában – 2016. január 1-től július 1-jéig – a részt vevő hitelintézetek 125 milliárd forint összegű szerződésről közöltek adatot, ami 5850 ügylethez és 4615 vállalkozáshoz kapcsolódott. Ebből

  • 100,8 milliárd a forintfinanszírozást lehetővé tevő I. pillérhez kötődik, míg 
  • 24,3 milliárd forintnyi hitelt devizában nyújtottak a hitelintézetek a II. pillér keretében

a természetes fedezettel rendelkező kkv-k számára.

Az nhp kivezető szakaszában összesen 125 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéstFotó: Bielik István - Origo

Az MNB szerint 2016 második félévében a növekedési hitelprogram gyorsuló kihasználására lehet számítani, ebben segíthet az EU-s támogatások gyorsuló lehívása, a földhitelprogram felfutása, valamint a nhp devizapilléréhez kapcsolódó banki termékfejlesztések befejeződése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK