Idén több mint 150 önkormányzat nyúlt hozzá érdemben adórendeletéhez, és vezetett be új adót, vagy növelte meg a terhet. Közel kétszáz új elvonást vezettek be - írja a Világgazdaság a szerdai számában az Ado.hu adatai alapján.

A települések sokáig igyekeztek a szavazóikat mentesíteni, kevesen vezettek be a lakosságot terhelő adót, ám idővel egyre többen rákényszerültek erre.

Az idén csaknem 40 önkormányzatnál jelent meg például a kommunális adó, amelyet már több mint 2200 település alkalmaz. Az ingatlanokat azonban nem sokan terhelik, telekadót 521 település vet ki, a lakóingatlanokat alig több mint 600, a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig mindössze 23 önkormányzat adóztatja meg. Idegenforgalmi adót valamivel több mint 800 település vet ki.

A legnépszerűbb elvonás az iparűzési adó,

ma már kevesebb mint 350 olyan település van Magyarországon, ahol a cégeknek nem kell fizetniük bevételeik arányában. Az idén több mint 60 településen emeltek vagy vezettek be iparűzési adót, miközben a képviselő-testületek egyre nagyobb kedvvel éltek a tavaly januárban kapott új lehetőséggel is, egymás után vetettek ki adót mindenre, amit az állam nem terhel elvonással.

Ez a lehetőség leginkább a földadó bevezetését jelenti, amelyet ma már több mint 50 település alkalmaz. Az önkormányzatok jellemzően a nagyobb, nem helyben élő földtulajdonosokat adóztatják előszeretettel.

A települési adó kreatív oldalát kevesen használták ki eddig,

két település vezetett be traktoradót,

másik két település - az egyházak mentesítésével - a magas épületekre vetett ki toronyadót már korábban. A legújabb kreatív elvonás a hajóadó: Nagymaros önkormányzata havi ötven-százezer forint adót vetett ki a nála tárolt nagyobb teljesítményű motorcsónakokra és jachtokra.