9,2 százalékkal nőtt májusban az ipari termelés

teherautó futóművek a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzemében
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 2016 májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. Az első negyedévben mindössze 0,3 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás a múlt év azonos időszakához képest, az áprilsi 5,4 százalékos növekedés után a májusi adat már jóval biztatóbb a második negyedévi teljesítményt vetít előre.
Vágólapra másolva!

A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett, az idén májusban kettővel több volt a munkanapok száma mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban ismét csökkent, 0,7 százalékkal. Az ipari termelés tavaly október óta egyedül áprilisban nőtt a megelőző hónaphoz képest, igaz akkor kiugró, 5,4 százalékos emelkedést ért el, ettől eltekintve a januári stagnálás bizonyult a legjobb adatnak a májusig eltelt hét hónapban.

A járműgyártás most is vezet Forrás: MTI/Győri Károly

A termelés az év első öt hónapjában 3,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakit.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor azt mondta: a növekedés alakulásában nem a járműgyártásnak volt döntő a szerepe, inkább a feldolgozóipar többi ágazatában folytatódott az előző hónapban megélénkült növekedés.

Az élelmiszeripar és a járműgyártás kivételével - ahol bár nőtt a termelés, de nem kiugróan - minden ágazat erőteljes növekedést mutatott, így a vegyipar, a híradástechnika és a fémfeldolgozás. Az élelmiszeripar és a járműgyártás súlya együttesen 40 százalékos az ipari termelésen belül - jelezte.

Az ipari termelés májusi részletes adatait július 13-án közli a KSH, a júniusi ipari termelés első becslése augusztus 5-én jelenik meg.